Начало НОВИНИ САЩ отхвърлят условията на Русия: не изключват присъединяването на Украйна към НАТО

САЩ отхвърлят условията на Русия: не изключват присъединяването на Украйна към НАТО

0

Съединените щати отказаха да изключат възможността Украйна да се присъедини към НАТО, както поиска Русия, но предложиха това, което смятат за „сериозен дипломатически път“ за разрешаване на кризата в писмения си отговор на исканията на Москва.

Писмото, доставено в сряда, предлага „сериозен дипломатически канал, ако Русия го иска“, каза ръководителят на американската дипломация Антони Блинкен. Освен това той каза, че е готов да разговаря с руския си колега Сергей Лавров „през следващите няколко дни“.

„Ние дадохме да се разбере, че има основни принципи, които сме решени да поддържаме и спазваме, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото на държавите да избират свои собствени договорености за сигурност и съюзи“, каза американският секретар пред репортери.

Блинкен отбеляза, че отговорът на САЩ няма да бъде публикуван публично, „защото вярваме, че дипломацията има по-голям шанс за успех“. Той обаче разкри някои точки.

„Без да навлизам в подробностите на документа, мога да ви кажа, че той повтаря това, което Вашингтон казва публично от седмици и в известен смисъл от много години: ние защитаваме принципа на отворените врати в НАТО”, каза той.

„Обсъдихме възможността за реципрочни мерки за прозрачност по отношение на нашите военни позиции, както и мерки за повишаване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа“, добави той.

В този документ, изготвен в координация с Киев и европейците, Вашингтон също предлага възобновяване на преговорите с Русия за контрол на въоръженията, по-специално по въпроса за стратегическите ракети и ядрените оръжия, разположени в Европа.

Предишна статияВъвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас в Софийска област
Следваща статияКакви са възможните последици от руските военни маневри край Украйна?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук