Начало НОВИНИ Криза в Украйна: газопроводът „Северен поток 2“ може да бъде спрян

Криза в Украйна: газопроводът „Северен поток 2“ може да бъде спрян

0

Германия и САЩ предупредиха, че могат да се насочат към ключов руски газопровод, ако страната нахлуе в Украйна.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че газопроводът „Северен поток 2“ „няма да продължи напред“, ако Русия атакува.

Спорният енергиен проект е предназначен да удвои газовия поток и минава от Русия директно към Германия под Балтийско море.

Той заобикаля Украйна, която разчита на съществуващи тръбопроводи за приходи и е под заплаха от руските сили.

Десетки хиляди руски войници се натрупаха по границите на Украйна през последните седмици, което породи опасения от инвазия – въпреки многократните руски отричания за план за атака.

В сряда САЩ отхвърлиха ключовото искане на Русия да забрани на Украйна да се присъедини към военния алианс на НАТО, като същевременно предложи на Москва „сериозен дипломатически път напред“.

Президентът Владимир Путин в момента оценява предложенията, каза неговият говорител в четвъртък.

Тръбопроводът с дължина 1225 км (760 мили) отне пет години за изграждане и струва около 11 милиарда долара (8 милиарда британски лири). Toй все още не е започнал да работи, тъй като регулаторите заявиха през ноември , че не спазва германското законодателство и спряха одобрението си.

Говорейки пред телевизионната телевизия NPR, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че страната му ще работи с Германия, за да гарантира, че проектът няма да продължи, ако Русия нахлуе.

„Искам да бъда много ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, „Северен поток 2“ няма да продължи напред“, каза той, но добави, че „няма да навлиза в подробности“ как ще бъде спрян.

Външният министър на Германия Аналена Бербок по-късно каза пред германския парламент, че западните съюзници „работят върху силен пакет от санкции“, обхващащ аспекти, „включително „Северен поток 2“, обещавайки сериозни последици за Русия, ако тя атакува.

Това се случи, след като посланикът на Германия в САЩ Емили Хабер написа в Туитър , че „нищо няма да бъде извън масата, включително „Северен поток 2“, ако Русия наруши „суверенитета на Украйна“.

Понастоящем германското правителство вярва, че “ природният газ ще продължи да има значителен принос за енергийните доставки в Германия през следващите десетилетия“, заявявайки, че е „по-щадящ климата в сравнение с други изкопаеми горива“.

Много групи се противопоставят на Северен поток 2. Еколозите се питат как той ще се впише в усилията на Германия за намаляване на емисиите и справяне с предизвиканото от човека изменение на климата, докато политиците се опасяват, че това може да увеличи зависимостта на Европа от руската енергия.

Украинският президент Владимир Зеленски по-рано определи газопровода като „опасно геополитическо оръжие“.

Страната му в момента е изправена пред около 100 000 руски войници, разположени по нейните граници, с нарастващи опасения, че президентът Путин планира да предприеме нападение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук