Начало БЪЛГАРИЯ Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на...

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя

0

„Причината за отнемането на допуска е „ЦУМгейт“. Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си“. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия.

„15 дни преди да обявя намерението си за оставка, уведомих лидерите на основните парламентарни сили, които са част от управляващата коалиция. 10 дни преди да подам оставка уведомих и президента, не защото съм негово назначение, а защото считам, че институционалното уважение и към парламента, и към президента го изисква”, посочи Цацаров.

„Според данните, с които разполагам, допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя”, каза той. 

„В един момент реших, че безкрайните упражнения за моето име и това кой е виновен за всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой нещо не е направил. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения“, сподели Цацаров.

„В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не“, добави той.

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък“, допълни Цацаров.

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако НС ми даде възможност да го предоставя“, добави Сотир Цацаров.

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, конкретизира той.

Източник: НОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук