Начало НОВИНИ Европейският регулатор одобри антиковидно хапче от лабораторията на Pfizer

Европейският регулатор одобри антиковидно хапче от лабораторията на Pfizer

0

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри този четвъртък, 27 януари, антиковидното хапче от лабораторията Pfizer, което става първото орално лечение срещу COVID-19, разрешено в Европейския съюз (ЕС).

„Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) на EMA препоръча издаването на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid“, се казва в изявление на европейския регулатор.

EMA „препоръча да се разреши Paxlovid за лечение на COVID-19 при възрастни, които не се нуждаят от дихателна подкрепа, но са изложени на риск от влошаване на заболяването“.

Антивирусните лекарства действат, като намаляват способността на вируса да се репликира.

Pfizer обяви през декември, че нейното антиковидно хапче намалява хоспитализациите и смъртните случаи при хора в риск с почти 90%, когато се приемат през първите дни след появата на симптомите.

EMA оцени данни от проучване, включващо пациенти с коронавирус, което показва, че „лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти с поне едно основно заболяване“.

Повечето от пациентите в проучването са били заразени с варианта Delta, съобщи Европейската агенция по лекарствата, но отбеляза, че въз основа на лабораторни тестове Paxlovid трябва да остане ефективен срещу омикрон.

Хапчето Pfizer е комбинация от нова молекула, PF-07321332, и ритонавир, антивирусно средство за ХИВ, взети като отделни таблетки.

„Комитетът на EMA за лекарствени продукти за хуманна употреба заключи, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия (ЕК) за бързо решение, приложимо във всички държави-членки на Европейския съюз . ЕС“.

Тази процедура на одобрение от ЕК обикновено отнема няколко часа или дни.

„С разрешението на Paxlovid тази седмица, 6 антикоронавирусни лекарства бяха разрешени съгласно терапевтичната стратегия на ЕС“, каза в отделно изявление европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес.

Съединените щати, Канада и Израел са сред шепата страни, които вече са дали зелена светлина на лечението на Pfizer.

Предишна статия9874 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
Следваща статияИвайло Мирчев: В България много често в регулаторите се слага човек на някого.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук