Начало БЪЛГАРИЯ Ивайло Мирчев: В България много често в регулаторите се слага човек на...

Ивайло Мирчев: В България много често в регулаторите се слага човек на някого.

0
”Дали са 9, 5, трима или един членовете на КЕВР няма значение, въпросът е, че в момента няма работещи регулатори в България. Има хора в КЕВР, които са на определена политическа сила, които защитават определени интереси и това се случва не само в КЕВР, случва се в БЕХ, в Електроенергийния системен оператор, защото става дума за милиарди.” Това заяви Ивайло Мирчев от ”Демократична България” и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика.

По думите му Европейската комисия е запозната с това.

„Целта е само една – да има истински, независим регулатор. Аргументите на ГЕРБ и ДПС не издържаха. Не знаем дали това са подходящите кандидати – единият е предложение на „Продължаваме промяната“, а другият на „Има такъв народ“, ще се срещаме, но не виждам причина да не ги подкрепим, искаме да видим техните приоритети и тогава ще вземем решение, Станислав Тодоров го познавам много добре и нямам никакви съмнения по отношение на неговите професионални качества“, допълни Ивайло Мирчев пред БНТ.

Според него в България много често в регулаторите се слага човек на някого.

„Г-н Цацаров и г-н Гешев ако си гледаха работата тази върхушка в енергетиката нямаше да действа и прокуратурата щеше да е повдигнала обвинения, вместо да се пуска чадър на определени действия над определени хора“, добави Ивайло Мирчев и подчерта, че всички засегнати от високите сметки за ток ще бъдат компенсирани. Подготвя се автоматичен механизъм, който да сработва в такива ситуации, в момента в Закона за енергетиката това липсва, поясни Ивайло Мирчев.

По думите му се слага евтино лед осветление, с ниско качество, защото от всяка обществена поръчка се опитва да се открадне нещо.

Според Ивайло Мирчев е необходимо създаването на орган в това отношение, който да консултира общините и да съблюдава случването на обществените поръчки.

„Мораториумът не трябва да продължава до края на март, нашите планове бяха до началото на февруари да бъде прекратен, защото мораториумът е лошо решение, ужасно решение, надявам се промените в Закона за енергетиката да бъдат приети бързо и мораториумът да бъде премахнат бързо. До 1 юли със сигурност няма да има промяна в цената за регулирания пазар“, каза още Ивайло Мирчев и отбеляза, че България има достатъчно резерви в нашата енергийна система, за да поддържаме цените адекватни.

Предишна статияЕвропейският регулатор одобри антиковидно хапче от лабораторията на Pfizer
Следваща статияУкрайна: Западът не трябва да създава паника

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук