Начало БЪЛГАРИЯ БЕХ освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз“

БЕХ освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз“

0

В петък, в 17,30, съветът на директорите на Българския енергиен холдинг е освободил целия борд на директорите на „Булгаргаз“, съобщава „24 часа“. Въпреки края на работния ден документите са внесени за регистрация в Търговския регистър, добавя изданието и публикува факсимиле от протокол от заседание на съвета на директорите на БЕХ.

От борда са освободени изпълнителният директор на газовата компания Николай Ангелов Павлов и останалите членове на борда – Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев.

В новия борд са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

За председател е избран Иван Топчийски, а за изпълнителен директор Людмил Йоцов.

Според публикацията Николай Павлов е болен от COVID и е карантиниран вкъщи. Изпращали са му полицаи да го проверят.

Своевременно смененото ръководство на „Булгаргаз“ обяви в позиция, че е научило новината за рокадите от медиите. Оттам твърдят, че до смяната им се е стигнало след доклад, съдържащ погрешни констатации и препоръки. В позицията се твърди, че компанията не носи никаква вина за неизпълнението в пълнота за вноса на азерски газ и причините за поскъпване на синьото гориво са изцяло външни. 

Ето какво се казва още в позицията на „Булгаргаз“: 

„Публично отправените критики към Съвета на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД са за „грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа. Както „Булгаргаз“ ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява.В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора…

Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, „Булгаргаз“ ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително пониските цени на природния газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД. Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества“. 

КОМЕНТАРИ

“Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ (на „Булгаргаз“). Колегите вследствие на данните, които са събрали, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“. Така в събота министърът на енергетиката Александър Николов обясни причините за освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ пред bTV.

„Това е един акт, който би трябвало да премахне всички пречки по внос на по-евтиния азерски газ“, каза пък експертът от ИТН Иван Хиновски.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ) обаче смята, че уволненията са незаконни. „Този мандат се прекратява при определени от закона случаи“, заяви тя.

„Булгаргаз“ има два прочита за мен – пазар за милиарди, който в момента е държавен, да го дадат и него като на търговците на ток да крадат стотици милиони и да го разбият. Две банди хасковски се бият в момента кой да вземе контрола. Най – малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министърът на енергетиката на Румен Радев“, коментира в Стара Загора и бившият премиер Бойко Борисов. 

Както се очакваше, премиерът Кирил Петков защити рокадите:

Предишна статия„Арена Бургас“ e все още неоткрита a продължава да поскъпвa
Следваща статияCOVID-19: 5875 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 23 429 теста

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук