Начало НОВИНИ Колко влияние има Русия върху решенията на САЩ?

Колко влияние има Русия върху решенията на САЩ?

0

В разгара на конфликта за Украйна Съединените щати (САЩ) в петък, 28 януари, призоваха Русия „силно“ да направи крачка назад от съседната си страна. Още един факт, който демонстрира влиянието на Кремъл, отречен в някои случаи на политици от Вашингтон.

„ Настоятелно насърчаваме Русия да се оттегли и да търси решение чрез дипломация“, потвърди началникът на Обединения началник на щабовете генерал Марк Мили, цитиран от агенция EFE.

Русия има повече от 100 000 войници от своята страна на границата с Украйна и въпреки че Москва категорично отрича това, руският президент Владимир Путин има възможността да разпореди инвазия, според Пентагона.

„Ясно е, че той има способността да го направи и разполага с много възможности, включително завземане на значителни градове и територии“, каза Мили.

Това е просто последният от геополитическите спорове, в които Русия има важна роля. Още през 2018 г., при единствената атака с надмощие, предприета от предишната администрация на САЩ, водена от Доналд Тръмп, руските власти бяха предупредени предварително.

През април 2018 г. около 60 ракети Tomahawk бяха изстреляни по сирийски самолети и „около 15 минути по-рано беше изпратено предупреждение до руснаците на летището“, отбеляза журналистът Боб Удуърд, записан в книгата си „Страх. Тръмп в Белия дом.“

Въпреки икономическите трудности, през които премина, Русия запазва позиция номер две, надмината само от САЩ, в списъка на страните с най-голяма военна мощ в света.

Според Мария Пуерта, професор по политически науки в колежа Валенсия във Флорида, Русия и Китай „създават предизвикателства пред западната демокрация“.

И в случая на сегашното напрежение в Украйна , която беше част от бившия Съветски съюз, Руската федерация запазва важна роля.

„Това не е нов конфликт, това е ескалация в конфликт (…). Той не е престанал да бъде заплаха. САЩ трябва да го приемат като държавен въпрос“, подчерта експертът, интервюиран от този вестник.

За политолога над Русия е самоназначилата се роля на „защитник на либерално-демократичния модел“ на САЩ в света. „Това е възможност за Джо Байдън да поправи изтеглянето на войските от Афганистан, но да прецени рисковете от повторно замесване в конфликт“, каза той.

Междувременно Русия настоява за необходимостта от многополюсен свят в противовес на американския модел на геополитическо надмощие, който се появи след падането на Съветския съюз. Реч, в която той помоли Запада да спре „намесата“ в Украйна .

„Надяваме се, че страните от НАТО ще спрат да подклаждат конфликта в Източна Украйна“, каза Алексей Зайцев, заместник-директор на отдел „Информация и преса“. „Убедени сме в това, без западна „помощ“ конфликтът в Източна Украйна би бил уреден досега“, добави той.

В четвъртък, 27 януари, на пресконференция руският говорител посочи, че желанието на Русия е „да се въздържат от намеса във вътрешните работи на тази страна, което трябва да позволи на украинските партии да разрешат несъответствията, които имат в директен диалог помежду си.

Предишна статияУкрайна: Западът не трябва да създава паника
Следваща статия„Сбогом на ограниченията“: Дания слага край на пандемията, въпреки наличието на Омикрон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук