Начало НОВИНИ „Сбогом на ограниченията“: Дания слага край на пандемията, въпреки наличието на Омикрон

„Сбогом на ограниченията“: Дания слага край на пандемията, въпреки наличието на Омикрон

0

Дания ще премахне следващия вторник ограниченията, наложени от четвъртата вълна на коронавирус въпреки рекордния брой на заразени ,поради по-ниския риск от варианта Омикрон и големия брой имунизирани хора, съобщи правителството миналата сряда.

COVID-19 вече няма да се счита за „критична“ болест за датското общество, което ще означава прекратяване на настоящите мерки: маските вече няма да се използват на закрито и ограниченията за ресторантите, културния и социалния живот ще изчезнат, а нощните клубове ще се отворят отново.

„Готови сме да излезем от сянката на коронавируса. Сбогуваме се с ограниченията и приветстваме отново живота, който сме имали преди. Пандемията продължава, но преминахме критичния етап“, каза на пресконференция датският премиер Мете Фредериксен.

Фредериксен говори за „преходен етап“ и „преход“ към нова фаза и подчерта, че решението има одобрението на научната комисия, която съветва правителството от началото на пандемията.

„Може да изглежда странно и парадоксално, че премахваме ограниченията при сегашните нива на заразяване, но трябва да разгледаме повече цифри, една от най-важните е тази на тежко болни пациенти и тази крива е пречупена“, каза той.

Здравните власти също така признаха, че в момента между 30% и 40% от приетите са хора, които са били хоспитализирани по други причини и по-късно са дали положителна проба за коронавирус.

Общият брой на пациентите в интензивно лечение е 40, което е половината от броя само преди няколко седмици, което потвърждава, че Омикронът е „по-малко вреден“ вариант, според премиера.

Фредериксен също така намекна за високите цифри на ваксинацията като втори решаващ фактор: 80,6% от датчаните са получили пълната схема и 60% бустер дозата.

Властите на европейската страна очакват високата зараза да продължи няколко седмици, но смятат, че е непропорционално запазването на настоящите ограничения.

Фредериксен говори за три фази: през първата, до пролетта, ще се запазят препоръките за защита на рисковите групи, като използването на маски в старческите домове, както и задължението да се подлагат на тестове тези, които пътуват до Дания и не са ваксинирани .

Втората фаза, до есента, ще бъде наблюдение и подготовка за третата, следващата зима, в която е „много възможно“ част от населението или дори цялото население да трябва да бъде ваксинирано отново, каза Фредериксен.

Дания вече беше една от първите европейски държави, премахнали всички ограничения на 10 септември, въпреки че два месеца по-късно, предвид разпространението на заразата, въведе някои мерки и през декември, с експлозията на Омикрон, прие по-строги.

Въпреки нарастването на смъртните случаи от COVID-19 през последния месец и половина Дания все още има една от най-ниските нива на смъртност в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук