Начало НОВИНИ Украйна: Западът не трябва да създава паника

Украйна: Западът не трябва да създава паника

0

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Запада да не създава паника на фона на натрупването на руски войски по границите на страната му.

Той каза пред репортери, че предупрежденията за предстояща инвазия излагат на риск украинската икономика.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че вярва, че Русия може да атакува съседа си следващия месец.

Русия обаче отрича, че планира да нахлуе, а в петък външният министър каза, че Москва не иска война.

Докато Русия има около 100 000 войници по границите на Украйна, Зеленски каза, че не вижда по-голяма заплаха сега, отколкото при подобно струпване на войски миналата пролет.

„Има сигнали дори от уважавани държавни лидери, просто казват, че утре ще има война. Това е паника – колко струва на държавата ни?“ каза той на пресконференцията в Киев.

„Дестабилизацията на ситуацията вътре в страната“ е най-голямата заплаха за Украйна, каза той.

От друга страна, той не противоречи на американското разузнаване: „Виждам 100 000 войници“, поясни той в крайна сметка. Но той премина от намекване, че Русия просто плаши, получавайки „садомазохистко“ удоволствие от това да види как Киев се поти, до признаването, че Украйна се готви за възможността за тотална война.

Все пак Зеленски напомни на хората, че страната му е живяла със заплахата от руска агресия от години – тя върви на цикли – и въпреки необичайния размер на настоящото разполагане, той изглежда е решен да омаловажи опасността.

Когато стана дума за евакуацията на част от служителите от някои посолства, лидерът на Украйна беше открито раздразнен: „Дипломатите са като капитани“, каза Зеленски. „Те трябва да са последните, които ще напуснат потъващ кораб. И Украйна не е Титаник.“

В петък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще изпрати малък брой войници в Източна Европа в „близък план“, за да засили присъствието на НАТО в региона. Той не уточни къде ще бъдат разположени и кога ще пристигнат.

По-рано тази седмица Пентагонът заяви, че има 8 500 бойни войски в бойна готовност, готови да бъдат разположени в кратък срок.

САЩ отхвърлиха ключовото искане на Москва НАТО да изключи присъединяването на Украйна към отбранителния алианс – но настоя, че предлага на Русия „сериозен дипломатически път“.

По-късно руският президент Владимир Путин обвини Запада, че пренебрегва опасенията за сигурността на Русия.

Но той каза, че ще проучи отговора на САЩ, преди да реши какво да прави, според показанията на Кремъл от разговор между Путин и френския му колега.

Франция заяви, че двамата лидери са се споразумели за необходимостта от деескалация и нейният президент Еманюел Макрон каза на Путин, че Русия трябва да уважава суверенитета на съседните си държави.

Предишна статияИвайло Мирчев: В България много често в регулаторите се слага човек на някого.
Следваща статияКолко влияние има Русия върху решенията на САЩ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук