Начало НОВИНИ Италия: С 759 гласа Серджо Матарела беше преизбран за държавен глава

Италия: С 759 гласа Серджо Матарела беше преизбран за държавен глава

0

Серджо Матарела беше преизбран за президент на Италия. Това стана на осмия парламентарен вот.

При достигане на кворума от 505 гласа, с което Серджо Матарела бе преизбран за държавен глава, залата на парламента се изпълни с продължителни аплодисменти. Общо той получи 759 гласа, което е равно на 76% от гласувалите 983-а депутати и сенатори. За втори път в историята на италианската република се преизбира президент. Така стана с предшественика му Джорджо Наполитано. При оповестяването от парламента на Серджо Матарела за държавен глава край президентския палат премина малко шествие от автомобили, от които граждани скандираха неговото име. 

След като по протокол председателите на Камарата и Сената Роберто Фико и Елизабета Казелати му поднесоха резултата от вота в специално подредена зала в палатът „Куринал”, Серджо Матарела благодари на парламента за изразеното към него доверие.

„Трудните дни за избор на президент по време на извънредното положение, което все още преживяваме от здравна, икономическа и социална страна, изискваха чувство на отговорност и на респект към решенията на парламента. При тези условия не можем да избегнем задълженията, към които сме призовани, които трябва да надделяват над личните съображения, с ангажимент към очакванията и надеждите на нашите сънародници,” посочи Матарела.

До 3 февруари, Серджо Матарела  трябва да положи клетва – дата когато изтича първият му мандат.  

По време на гласуването лидерът на „Лига” Матео Салвини и неговият партиен подгласник, настоящият икономически министър и много важна политическа фигура Джанкарло Джорджети казаха, че е нужна нова фаза за правителството, като министърът смята да подаде оставка. Отчита се, че в дясното политическо пространство има разцепление, както в Демократическата партия, така и в „Пет звезди”. Експертите смятат, че след вота за президент предстои наместване на политическите и правителствени пластове.

Очаква се Матарела да положи клетва на 3-и февруари, когато изтича първият му мандат. 

Предишна статияCOVID-19: 5875 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 23 429 теста
Следваща статияНов ръст в цените на основни хранителни стоки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук