Начало БЪЛГАРИЯ Владислав Панев: До края на седмицата може да има нови членове на...

Владислав Панев: До края на седмицата може да има нови членове на КЕВР

0
Утре би трябвало да има извънредно заседание на комисиято по енергетика, защото има такова предложение от 1/3 от депутатите, за да се обсъдят възможностите за компенсиране на цените на тока за училища, детски градини, общини, градски транспорт и дреги“, каза пред БНР Владислав Панев, член на на Комисията по енергетиката.
„Според мен това е въпрос по скоро на изпълнителната власт и очаквам енергийното и финансовото министерство да се изкажат по въпроса.

На този етап те предлагат компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари.

Ако през февруари има обаче по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа и това решение“, каза още Панев.

Мораториумът е до края на март и след избора на нови членове на КЕВР той може да бъде отменен. Аз очаквам новите членове на регулатора да бъдат избрани най-рано този петък, най-късно следващата седмица.

А това дали може да спре метрото, което изказа кметът на София, искам да кажа, че за метрото има предвидена компенсация към сметките за януари, февруари и март.

За по-скъпите лампи за уличното осметление, мога да кажа, че що се отнася за Столична община, там възможностите за оптимизиране на разходите за електроенергия са огромни и бих ги посъветвала да обърнат внимание на тези възможности, преди да настояват за по-големи компенсации“, каза още Панев.

На въпрос, че утре, на 1 февруари, трябва да бъдат венесени акутализираните цени на природния газ, и не е ясно кой ще ги внесе, при услоивие, че сегашното ръководство на „Булгаргаз“ е уволнено, новото не вписано в Търгвския регистър , а съставът на КЕВР е в процедура на смяна, Панов отговори:

„Очаквам утре да имаме намален състав на КЕВР от 9 на пет члена. Председател и член на енерегийната подкомисия може да има действително най-рано в края на следващата седмица.

Днес или утре очакваме Държавен вестник да обнародва намаления състав, което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от НС в петък“, каза още Панев.

Предишна статияУкрайна призовава за „бдителност и твърдост“ срещу Русия
Следваща статияАсен Василев: За истината не трябва да се извиняваме

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук