Начало НОВИНИ Проф. Кантарджиев: До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград,...

Проф. Кантарджиев: До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България

0

„Клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу Омикрон. До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България. В област Бургас случаите ще се стационират и ще намалеят. В края на март ще имаме рязък спад“. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според специалиста в София и Благоевград вълната вече „прегаря“. „Преболедувалите имат имунитет. В София 46% от хората са ваксинирани. Влезлите в болница обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени“, добави професорът.

„Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа“, поясни Кантарджиев.

„Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. Тогава ще свалим маските, ще отпаднат сертификатите и ще внимаваме“, подчерта медикът.

„Лятото министерството трябваше да каже, че есента ще се искат сертификати. Доц. Кацаров правеше хаотични действия и изведнъж въведоха документа. Така не се прави“, счита той.

Източник: НОВА

Предишна статияАлександър Николов: Бившето ръководство на „Булгаргаз“ не е защитавало обществения интерес
Следваща статияУкраинците учат техники за оцеляване, страхувайки се от руска инвазия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук