Начало НОВИНИ Социалистите печелят изборите в Португалия с голямо предимство

Социалистите печелят изборите в Португалия с голямо предимство

0

Социалистическата партия, водена от настоящия премиер Антонио Коста, спечели парламентарните избори, проведени на 30 януари в Португалия с голямо предимство, повече от 42% от гласовете. Според данните, публикувани от Министерството на вътрешната администрация, партията е безспорният победител на деня и може да се доближи до абсолютното мнозинство.

Лидерът на опозицията Руи Рио от Социалдемократическата партия (PSD, дясноцентристка) ще получи малко над 31,21% от гласовете.

Тези резултати се сблъскват с проучванията, публикувани в последните дни на кампанията, които доведоха до техническа връзка между двете партии.

Крайнодесният Чега, който имаше само един депутат в парламента, ще бъде поставен като трета сила с над 7,4% от гласовете, докато бившите сътрудници на левицата, които формираха със социалистите т.нар. „geringonça“ в правителството виждат, че резултатите им се влошават.

Bloco de Esquerda, трета сила през 2019 г. с почти 7%, сега ще падне на пета позиция с 3,2%, а коалицията от комунисти и зелени ще остане на 3,6%.

Законодателните избори в Португалия , изборен напредък, принуден от провала на последния социалистически бюджет, приключиха в 20:00 часа местно време със затваряне на избирателните секции в Азорския архипелаг.

Предишна статияНов ръст в цените на основни хранителни стоки
Следваща статияУкрайна призовава за „бдителност и твърдост“ срещу Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук