Начало НОВИНИ Украинците учат техники за оцеляване, страхувайки се от руска инвазия

Украинците учат техники за оцеляване, страхувайки се от руска инвазия

0

В гора в покрайнините на Киев група украински цивилни се учат да копаят убежища в снега, страхувайки се от нахлуване на Русия , която е съсредоточила около 100 000 войници на границата.

„Ако Русия атакува, е много важно да знаете тези техники“, обобщава Артем Кузменко, 29-годишен компютърен учен, който участва в двудневен курс за оцеляване.

Украйна, бивша съветска република, е свикнала с война. От 2014 г. той се бори с проруските сепаратисти в източната част на страната в конфликт, който вече е причинил повече от 13 000 убити. Въпреки подписването на мирни споразумения, насилието никога не спира напълно на фронта.

40 -годишният Вичневски се е биел на фронтовата линия, преди да даде тези цивилни курсове за оцеляване. През последните седмици интересът към него се подновява, тъй като страховете от инвазия нарастват.

Онлайн обучение, което ще се предлага през следващите дни, вече е получило около 4000 регистрации. „Всеки трябва да знае как да построи приют за семейството си“, казва той.

33-годишната студентка по психология Яна Каминска, която прави това обучение с половинката си, вече е стегнала чанта, в случай че трябва да напусне дома си набързо.

След години на война, често изпъстрена от опасения от пълномащабна руска инвазия, Киев не показва признаци на паника въпреки тревожните изявления от някои западни столици.

Магазините не показват признаци на недостиг, когато хората се запасяват до максимум, а в центъра на града имаше много пешеходци, покрити със снежна покривка през уикенда.

Дори самият президент Владимир Зеленски призова Запада в петък да не сее „паника“, заявявайки, че е по-загрижен за вътрешната „дестабилизация“, отколкото от евентуална руска атака.

Според проучване, публикувано миналата седмица, 48% от украинците вярват, че руска инвазия е възможна.

През уикенда повече от 150 жени присъстваха на конференция в киевски университет, където се научиха как да неутрализират невъоръжен нападател чрез натискане на определени точки на главата или шията.

В друг квартал на Киев около 300 души взеха участие във военно обучение на мястото на изоставена фабрика миналата неделя.

В малки групи участниците, предимно млади хора, но и цели семейства, се научиха как да държат и боравят с оръжие с помощта на дървени копия на автомат Калашников.

Те също получиха обучение за оказване на първа помощ и в полуразрушена сграда им беше показано как да се движат в сграда, превзета от врага.

Предишна статияПроф. Кантарджиев: До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България
Следваща статияНапрежение между Украйна и Русия: Обединеното кралство заплашва с по-строги санкции в случай на агресия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук