Начало НОВИНИ Украйна призовава за „бдителност и твърдост“ срещу Русия

Украйна призовава за „бдителност и твърдост“ срещу Русия

0

Украйна призова западните страни към „твърдост и бдителност“ срещу Русия, часове след като президентът на Съединените щати Джо Байдън продължи да оказва натиск върху руския си колега Владимир Путин, като обяви малко разполагане на войски в Източна Европа.

Русия съсредоточи десетки хиляди войници пред Украйна от края на 2021 г., засилвайки страховете от инвазия. Москва отрича каквото и да е намерение за нахлуване, но изисква гаранции за своята сигурност, включително ангажимент Украйна, бивша съветска република, никога да не бъде приета за член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Съединените щати и НАТО отказват да приемат тези искания , но и западняците, и Русия досега са оставили пътя на преговорите отворен.

Часове по-рано Байдън обяви, че ще мобилизира „войски в Източна Европа и страните от НАТО в краткосрочен план“. Съединените щати вече поставиха 8500 войници в бойна готовност, за да подсилят НАТО.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин оцени в петък, че с над 100 000 войници, струпани на украинската граница, Русия има достатъчно сили за инвазия, но подчерта, че конфликтът между Киев и Москва „не е неизбежен“.

„Все още има време и пространство за дипломация“, заяви той.

Британският премиер Борис Джонсън, който трябва да разговаря с Путин през следващите дни, каза, че е „решен да ускори дипломатическите усилия и да засили възпирането, за да предотврати кръвопролития в Европа“, според говорителка на Даунинг стрийт .

Украинският президент Владимир Зеленски призова за „умножаване на срещите и преговорите (…), стига да има благоприятен климат за диалог“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук