Начало НОВИНИ Държавният дълг на Съединените щати надхвърли 30 трилиона долара

Държавният дълг на Съединените щати надхвърли 30 трилиона долара

0

Държавният дълг на Съединените щати надхвърли 30 трилиона долара за първи път в историята. Това сочат данните, публикувани от министерството на финансите на САЩ, цитирани от БГНЕС.

В документа, в графата „общ държавен дълг“ е посочена сумата от 30,012 трилиона долара. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия период на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от очакваното. Това е резултат от федералните разходи в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за борба с пандемията, включително 5 трилиона долара за разширяване на обезщетенията за безработица, финансова подкрепа за малкия бизнес и стимулиращи плащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 г. икономиката на САЩ отбеляза рязко възстановяване на растежа на БВП: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите обясняват това с разпространението на щама „Омикрон“, високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 г. – най-високото ниво от 1982 г. насам) и проблемите в глобалните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) икономиката на САЩ се сви с 3,5 % – първият спад след финансовата криза от 2008 г. и най-значителният от 1946 г. насам (тогава БВП на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният резерв прогнозира растеж от 5,5%.

Заради продължаващата пандемия правителството на САЩ е принудено да взема все повече и повече заеми – в края на 2021 г. държавният дълг премина прага от 29 трилиона долара (около 125% от БВП)

В същото време индексът S&P 500, който обединява най-големите публични компании, търгувани в САЩ, потъна с 5,8% през януари. Това е най-сериозният месечен спад на индекса от началото на пандемията и най-лошия резултат за януари от 2009 г., когато беше последната голяма световна финансова криза, пише Financial Times, цитиран от Агенция Фокус..

Освен това два дни преди края на месеца пазарната динамика беше напълно антирекордна за януари: индексът падна с 9,8%. Технологичният сектор пострада още повече: индексът NASDAQ Composite потъна с 10 % през януари, а за последните два дни спадът достигна 15,7%.

Основната причина за подобни песимистични настроения на инвеститорите на фондовия пазар в САЩ през януари беше очакването за ранно повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв. Правителството на САЩ отдавна говори за възможно приемане на тази мярка като отговор на нарастващата инфлация в страната. Но за компаниите и инвеститорите, които залагат на дългосрочни печалби, това би означавало по-ниска потенциална възвръщаемост.

И накрая, миналата седмица Федералният резерв обяви, че след срещата е решено да се запази основната лихва на ниво от 0,00-0,25% годишно. Директорът на финансовата институция Джером Пауъл обаче даде да се разбере, че в крайна сметка лихвата ще бъде повишена и това най-вероятно ще стане през март. 

Президентът на Федералната резервна банка на Атланта, която е част от Федералния резерв, Рафаел Бостик, каза ден преди това, че за да се пребори с инфлацията, той може да предприеме по-рязко увеличение на базисната ставка. Напоследък Резервът повишава или намалява лихвата с не повече от 0,25% наведнъж, но за да се бори с инфлацията, лихвеният процент може да бъде повишен с 50 базисни пункта наведнъж, каза Бостик.

Друга тема, която преследва американските инвеститори през целия януари, беше потенциалното нахлуване на руски войски в Украйна, за което представители на НАТО и Запада говорят през цялото това време. Всеки голям военен конфликт е стресов фактор за пазара, особено що се отнася до участието на Русия в него. Западните страни заплашват да наложат сериозни санкции на Русия в случай на военни действия срещу Украйна, включително срещу руски енергийни компании. Всичко това може да доведе до значително увеличение на цените на енергията, а те сериозно са се повишили през 2021 г., отбелязва Financial Times. На този фон негативните настроения на инвеститорите в технологичния сектор на САЩ се отразиха в спада на целия фондов пазар на страната.

„Ситуацията в Украйна е това, което превърна страховете на един чувствителен към лихвените проценсти пазар в по-мащабна разпродажба на рискови активи“, коментира ситуацията на фондовия пазар в САЩ Тим Мъри, стратег на капиталовите пазари на T Rowe Price.

В Украйна обаче все още няма война. Икономиката на САЩ, въпреки всички трудности, продължава да се възстановява от последиците от пандемията и постъпленията на големите компании може да не са толкова впечатляващи, колкото миналата година (тогава рязкото увеличение на показателите беше причинено от изключително лошите резултати в разгара на пандемията), но ще остане положителен, казват анализаторите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук