Начало НОВИНИ Афганистан: Талибаните назначават първата жена начело на публична институция

Афганистан: Талибаните назначават първата жена начело на публична институция

0

Правителството на талибаните назначи д-р Малалай Файзи за директор на родилна болница в Кабул, което я направи първата жена, оглавила публична институция в администрацията на ислямисткия режим.

Файзи „е назначена въз основа на заслуги и нужди за директор на болницата“, потвърди пред EФЕ във вторник говорителят на Министерството на здравеопазването на талибанското правителство Джавид Хазир.

Назначаването представлява безпрецедентно движение в политиката на фундаменталистите по отношение на жените от идването им на власт на 15 август, тъй като досега те бяха изключени от правителството, в допълнение към ограничаването на свободното им движение или посещението им в средно училище.

Само няколко държавни ведомства, включително здравния сектор, имат жени в работните си екипи.

Назначаването на Файзи би било немислимо в предишното талибанско правителство между 1996 и 2001 г., запомнено с безмилостното прилагане на ислямския закон, когато наказанията бяха норма и жените бяха затворени в домовете си.

Файзи завършва през 1996 г. Кабулския университет, точно преди фундаменталистите да дойдат на власт същата година, а по-късно работи в детската болница Индира Ганди в Кабул и в различни организации в страната.

„Може да се каже, че това е добър ход от правителството на талибаните и че жените са необходими не само в здравния сектор, но също така са показали способностите си в други сектори, тъй като се оказаха равни на мъжете в службата“, каза активистът Дийба Фархаманд пред EФЕ.

Въпреки това този активисттът припомни, че трудовите и образователните права на милионите афганистански жени и момичета, които все още не са взети предвид от талибаните, трябва да бъдат взети предвид.

Болници като тази, която новият служител ще ръководи, фокусирани върху грижите за жените, традиционно се ръководят от жени предвид социалните норми на консервативна нация като Афганистан, но назначаването на Файзи повишава очакванията сред активистите и жените като цяло, които не са спрели да се борят за правата си след завръщането на властта на талибаните.

Предишна статияСАЩ уверяват, че Путин продължава с извинения да атакува Украйна, когато говори за НАТО
Следваща статияАвстрия, първата европейска страна, наложила задължителна ваксинация срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук