Начало НОВИНИ ЕС: Ядрените централи и енергийните централи с природен газ могат да се...

ЕС: Ядрените централи и енергийните централи с природен газ могат да се считат за „зелена енергия“

0

Ядрените централи и енергийните централи с природен газ могат да се считат за „зелена енергия“ според току-що разкритите противоречиви планове на ЕС.

Европейската комисия казва, че е решила, че и двата вида енергия могат да се класифицират като „устойчиви инвестиции“, ако отговарят на определени цели.

Но този ход раздели ЕС и беше яростно противопоставен от някои членове.

Австрийският канцлер отговори на новината, като каза, че „ядрената енергия не е нито зелена, нито устойчива“.

„Не мога да разбера решението на ЕС“, каза Карл Нехамер.

Той каза, че ще подкрепи своя министър на околната среда Леоноре Гесслер в преследването на съдебни действия в Съда на Европейските общности, ако плановете се осъществят.

„Това решение е погрешно“, каза Гесслер. „Комисията на ЕС днес съгласува своята програма за зелено промиване на ядрената енергия и природния газ“.

Люксембург също заяви, че ще се присъедини към съдебни действия.

ЕС си е поставил за цел да стане климатично неутрален до 2050 г. и Комисията твърди, че за да се постигне това, са необходими големи частни инвестиции. Неговите предложения са предназначени да насочват инвеститорите.

Испания също силно изказа възражения относно идеята, която се обсъждаше месеци, преди да бъде официално предложена в сряда. Но тези възражения са балансирани от подкрепата на държави, използващи ядрено оръжие, като Франция. Ядрената енергия включва по-малко въглеродни емисии, но има различни опасения за безопасността и изисква изхвърляне на опасни отпадъци.

Класифицирането на природния газ като „устойчив“ също има привърженици, които твърдят, че някои страни, които все още разчитат на въглища за енергия – като Полша – биха се възползвали от стимули за преминаване към относително по-чисти доставки.

Германия, мощна страна в политиката на ЕС, разчита в голяма степен на газ в собствения си енергиен микс, въпреки че нейният министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува плановете .

Служители на ЕС искаха да подчертаят, че промяната не е изискване нито една държава или компания да инвестира в газ или ядрена енергия.

Вместо това това е високотехнически набор от правила, наречен „Таксономия на ЕС“, за това, което се класифицира като „устойчиво“, така че частните инвеститори да могат да решат къде да вложат средства, казва комисията.

Списъкът трябва да признава зелени проекти, които имат „съществен“ принос към поне една от екологичните цели на ЕС, „като същевременно не вредят значително на нито една от тях“.

Служителите на Комисията посочват строгите ограничения за това какво отговаря на условията. Например производството на природен газ е под стриктно ограничение за емисии на CO2 и изискване за преминаване към нисковъглероден газ до 2035 г. Междувременно ядрената енергия трябва да бъде в страни с ясни планове и финансиране за справяне с ядрените отпадъци.

В допълнение към заплахата от съдебни действия от Австрия и Люксембург, Европейският парламент и държавният съвет имат четири месеца да разгледат предложението и да възразят срещу него.

Предишна статияНаркотици в Аржентина: Подправен кокаин убива 16 души в Буенос Айрес
Следваща статияНовите случаи на коронавирус у нас са 9152

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук