Начало БЪЛГАРИЯ Петков даде да се разбере, че не иска конфликт с държавния...

Петков даде да се разбере, че не иска конфликт с държавния глава

0

Премиерът Кирил Петков се опита да охлади напрежението между него и президента Румен Радев. Острите взаимни реплики от вторник бяха последвани от доброжелателност днес. В интервю пред БНТ Петков даде да се разбере, че  не иска конфликт с държавния глава. Неговите критики той разтълкува като предупреждение, продиктувано от разделението на властите в стремежа да се защитава обществения интерес. И не ставало дума за вдигнат жълт картон. „Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз – като предупреждение“, заяви той. А малко по-късно добави: „Вярвам, че отборът в който сме ние и президентството, е отборът на България. Ако имаме някакви разминавания, това е ролята на разделението на властите. Общият ни интерес за благото на България е един и същ“.

Интервюто засегна различни теми, като, в общи линии, премиерът повтори вече казвани неща. Зелените сертификатите щели да паднат при достигане на 60% ваксинирано население, или ако интензивните легла паднат под 5%. Петков проявявал диалогичност към антиваксърите, защото иначе се капсулирали и ставали агресивни.

За евентуалните промени в конституцията той каза, че би се радвал опозицията да подкрепи парламентарното мнозинство. „Но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия“, подчерта Петков.

Оказа се, че министър-председателят е все оптимист за взаимоотношенията със Скопие. „Има много ясни сили и в РСМ, и в България, които не искат да имаме добросъседство и стабилност. Те ще използват всяка една възможност следващите седмици да блокират нашия процес. Премиерът Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено“, каза Петков.

ПЪЛЕН МАНДАТ

Премиерът заяви още, че перспективата за управление на настоящата коалиция е 4 години. Преди няколко дни съпредседателят на „Демократична България“ и партньор във властта Христо Иванов прогнозира „с много висока сигурност“, че ще има предсрочни парламентарни избори. „Вярвам, че коалиционните партньори ще издържат съвместната работа“, каза обаче Петков.

Предишна статияРусия прекратява излъчването на германската телевизия Deutsche Welle
Следваща статия8 142 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук