Начало НОВИНИ Филтриран отговор на САЩ и НАТО към Русия относно споразуменията за разоръжаване

Филтриран отговор на САЩ и НАТО към Русия относно споразуменията за разоръжаване

0

Съединените щати и НАТО предложиха военна деескалация на Русия за разрешаване на кризата около Украйна, но не се отказаха от евентуалното влизане на тази страна в Атлантическия алианс, според писмата, които Вашингтон и Брюксел изпратиха до Кремъл.

„Като се има предвид продължаващото значително, едностранно и неоправдано военно разполагане в и около Украйна и Беларус, ние призоваваме Русия незабавно да деескалира ситуацията по проверим, навременен и траен начин“, каза НАТО в отговора си до Москва.

„Позицията на правителството на Съединените щати е, че напредък по тези въпроси (разоръжаване и мерки за доверие) може да бъде постигнат само в среда на деескалация на заплашителни действия на Русия спрямо Украйна“, предупреждава Вашингтон.

Документът от Вашингтон ясно показва, според El País, че той „продължава твърдо да подкрепя политиката на отворени врати на НАТО“, така че не изключва бъдещото включване на страни като Украйна или Грузия в Алианса.

Той също така уточнява, че във всеки случай този въпрос трябва да бъде разгледан в Съвета НАТО-Русия (NCR).

Текстът на НАТО също така потвърждава политиката на отворени врати и подчертава правото на всички държави да избират своите споразумения за сигурност „без намеса“, добавя поверителния документ.

В разгара на напрежението Съединените щати и Русия възобновиха прекия диалог във вторник, въпреки че той послужи само за припомняне на различията им.

Руският президент Владимир Путин все още не е отговорил на двете писма, но предупреди Запада, след като ги получи, че е пренебрегнал гаранциите за сигурност, които Москва е поискала.

Те включват ограничаване на по-нататъшното разширяване на НАТО, особено към Украйна и Грузия, и прекратяване на всяко военно сътрудничество с бившите съветски републики.

Руският президент остави вратата отворена за диалог, но увери, че трябва да вземе предвид руските опасения относно сигурността в Европа, които Москва повдигна пред САЩ и НАТО.

С информация от EFE.

Предишна статияАвстрия, първата европейска страна, наложила задължителна ваксинация срещу COVID-19
Следваща статияНаркотици в Аржентина: Подправен кокаин убива 16 души в Буенос Айрес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук