Начало НОВИНИ Канада: Парламентът ще разследва финансирането на протести срещу ваксините

Канада: Парламентът ще разследва финансирането на протести срещу ваксините

0

Канадският парламент одобри този четвъртък предложение за разследване на произхода на милиони долари, дарени чрез портала GoFundMe на движението против ваксините и радикалните групи, които блокираха центъра на Отава за почти седмица.

Канадските депутати искат служителите на GoFundMe да се явят пред комисия на Камарата на общините и да обяснят „колкото е възможно“ подробности за даренията, които днес възлизат на общо 10 милиона канадски долара.

Някои депутати изразиха подозрението си, че протестът, който град Отава смята за незаконен, се финансира с вноски от САЩ и други страни. Сред онези, които предложиха подкрепата си за протестите срещу ваксините в Отава, са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и бизнесменът Илон Мъск .

Протестите започнаха през уикенда, когато хиляди хора се стекоха в Отава, за да изразят противопоставянето си на мерките, въведени в Канада за овладяване на пандемията.

Оттогава антиваксинни групи и радикали са блокирали улиците около канадския парламент с камиони и други превозни средства. Кметът на Отава Джим Уотсън и квартални групи обвиниха, че протестиращите срещу ваксините са тормозили жителите на града и са причинили сериозни проблеми.

Една от тактиките, използвани от протестиращите, които днес заявиха, че няма да изоставят протеста си, докато не бъдат премахнати всички мерки, приети срещу COVID-19 , е използването ден и нощ на мощните клаксони на камионите, които блокират улиците. 

В сряда шефът на полицията в Отава Питър Слоли предупреди, че ситуацията изпреварва способността на полицията да действа и каза, че може да е необходима военна намеса.

Днес както премиерът Джъстин Трюдо, така и министърът на отбраната Анита Ананд заявиха, че канадското правителство няма намерение да използва въоръжените сили на страната, за да сложи край на протеста. Ананд каза в Туитър, че „канадските въоръжени сили не са полицейски сили“ и че няма планове за разполагането им в Отава.

От своя страна Трюдо заяви по време на пресконференция, че „в момента никой не е поискал“ разполагането на въоръжените сили и че „в момента не се обмисля.“

Предишна статияДепутатите изслушват премиера, заместниците му и 7 министри
Следваща статияНовият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук