Начало НОВИНИ Американски източници казват, че Русия е на 70% готова да нахлуе в...

Американски източници казват, че Русия е на 70% готова да нахлуе в Украйна

0

Русия е събрала около 70% от военния капацитет, необходим за пълномащабна инвазия в Украйна през следващите седмици, твърдят американски представители.

Очаква се земята да замръзне и да се втвърди от средата на февруари, което ще позволи на Москва да вкара по-тежко оборудване, казаха неназованите служители.

Твърди се, че Русия има над 100 000 войници близо до границите на Украйна, но отрича да е планирала атака.

Американските служители не предоставиха доказателства за оценката си.

Те казаха, че информацията се основава на разузнавателни данни, но не могат да дадат подробности поради нейната чувствителност, съобщават американските медии.

Длъжностните лица казаха също, че не знаят дали руският президент Владимир Путин е решил да предприеме такава стъпка, като добавиха, че все още е възможно дипломатическо решение.

Говорейки при условие за анонимност, двама американски служители казаха на агенция Ройтерс, че метеорологичните условия ще осигурят пиков прозорец за Русия да придвижи оборудването между около 15 февруари и края на март.

Според докладите официалните лица предупредиха, че руска инвазия в Украйна може да причини до 50 000 цивилни смъртни случаи. Те също така изчислиха, че една атака може да доведе до падане на украинската столица Киев до дни и да предизвика бежанска криза в Европа, тъй като милиони хора бягат.

Допълнителни американски войски пристигат в Полша като част от ново разполагане за укрепване на силите на западния военен алианс НАТО в региона.

Първата група кацна в Жешов в югоизточната част на страната в събота. Администрацията на Байдън обяви преди дни, че ще изпрати близо 3000 допълнителни войници в Източна Европа.

Москва казва, че нейните войски са в региона за военни учения, но Украйна и нейните западни съюзници остават загрижени, че Кремъл планира да предприеме нападение.

Напрежението идва почти осем години, след като Русия анексира украинския южен полуостров Крим и подкрепи кървав бунт в източния регион на Донбас.

Москва обвинява украинското правителство, че не е изпълнило споразумението от Минск – международно споразумение за възстановяване на мира на изток, където подкрепяните от Русия бунтовници контролират части от територия и най-малко 14 000 души са убити от 2014 г. насам.

Русия настоява, че Украйна не трябва да бъде допускана да се присъедини към НАТО.

Съперничеството между Русия и САЩ, които все още притежават най-големите ядрени арсенали в света, датира от Студената война. Тогава Украйна беше важна част от комунистическия Съветски съюз.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук