Начало НОВИНИ Северна Корея финансира ракетни проекти с откраднати криптовалути

Северна Корея финансира ракетни проекти с откраднати криптовалути

0

Севернокорейските кибератаки откраднаха криптовалута на стойност милиони долари за финансиране на ракетните програми на страната, се казва в доклад на ООН, информиран за медиите.

Между 2020 г. и средата на 2021 г. кибернападателите откраднаха над 50 милиона долара цифрови активи, установиха разследващи.

Такива атаки са „важен източник на приходи“ за ядрената програма и програмата за балистични ракети на Пхенян, казаха те.

Съобщава се, че констатациите са били предадени на комитета по санкциите на ООН в петък.

Кибератаките бяха насочени към поне три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия.

Докладът също така се позовава на проучване, публикувано миналия месец от охранителната фирма Chainalysis , което предполага, че севернокорейските кибератаки биха могли да съберат цифрови активи на стойност до 400 милиона долара миналата година.

А през 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала приблизително 2 милиарда долара за своите програми за оръжия за масово унищожение чрез използване на сложни кибератаки.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети.

Докладът на ООН обаче казва, че въпреки осакатяващите санкции, Северна Корея е успяла да продължи да развива своята инфраструктура за ядрени и балистични ракети.

Той също така продължи да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер средства и съвместни научни изследвания.

Наблюдателите на санкциите заявиха, че е имало „значително ускорение“ на ракетните изпитания от Пхенян.

Ракетната и ядрената програма на Северна Корея
Северна Корея пусна космически снимки, направени от ракета
САЩ заявиха в петък, че Северна Корея – официално известна като Корейска народнодемократична република (КНДР) – извърши девет ракетни теста само миналия месец. .

„КНДР демонстрира увеличени способности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително по море) и подобрена устойчивост на своите ракетни сили“, казаха наблюдателите на санкциите.

В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, осъждащо разпространението на ракетни изстрелвания на Северна Корея.

В неделя САЩ обявиха, че техният специален представител за Северна Корея ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица по-късно тази седмица, за да обсъдят ситуацията.

Докладът на ООН също така констатира, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава. Според него това вероятно е резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук