Начало НОВИНИ Байдън предупреждава Путин: „Ако Русия нахлуе в Украйна, вече няма да има...

Байдън предупреждава Путин: „Ако Русия нахлуе в Украйна, вече няма да има Северен поток 2“

0

Президентът на САЩ Джо Байдън увери в понеделник, че ако Русия нахлуе в Украйна, „няма да има Северен поток 2 „, докато германският канцлер Олаф Шолц избягва да изясни дали е готов да спре разрешенията за този газопровод.

„Ако Русия нахлуе, а това означава, че танкове и войски преминават през границата с Украйна, вече няма да има „Северен поток 2“, ние ще сложим края“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Шолц в Белия дом.

Когато обаче го попитаха за това, Шолц избегна изрично да потвърди дали е готов да спре разрешенията за газопровода, в случай че Русия нахлуе в Украйна, както се страхуват САЩ и техните европейски съюзници.

„Действаме заедно. Ние сме абсолютно единни и няма да предприемаме различни стъпки. Ние ще предприемем същите стъпки и те ще бъдат много, много тежки към Русия и те ще разберат това“, каза Шолц.

И двамата обявиха, че са се договорили за пакет от „тежки санкции“, които ще наложат на Русия, ако нападне Украйна, но Шолц се противопостави, като посочи газопровода сред икономическите последици, подготвени за Москва, въпреки въпросите на медиите.

Той настоя, че отговорът на членовете на НАТО ще бъде „единодушен“ по отношение на санкциите.

От друга страна той подчерта, че само една четвърт от енергията, която Германия използва, е свързана с газ и само част от този газ идва от Русия, защото голяма част идва от Норвегия и Холандия.

Въпреки тази липса на конкретност от страна на неговия съюзник, Байдън настоя, че отношенията с Германия не са отслабнали и че „няма съмнения относно алианса“.

През последния месец напрежението нарасна до небето заради твърдението на Запада, че Русия е мобилизирала повече от 100 000 войници на границата с Украйна, което накара руското и американското правителство да се впуснат в пропагандна битка.

Москва повтаря няколко пъти, че не иска война с Киев и че не заплашва Украйна, докато Вашингтон предупреждава, че руснаците могат да атакуват съседната страна „всеки момент“.

Nord Stream е система за транспортиране на газ от Русия до Германия и други европейски страни през Балтийско море и се състои от два газопровода: Nord Stream I, който започна да функционира през 2011 г., и Nord Stream II, който беше завършен миналата година. , но все още не работи.

Nord Stream I е собственост на консорциум, чийто мажоритарен акционер с 51% е руският гигант Газпром, а останалата част е разделена между Winterhall Dea, E-on, Gasunie и Engie. Nord II е изцяло собственост на Газпром.

Газопроводът предизвика политическа дискусия на практика от самото си създаване именно поради страха, особено в Източна Европа, че Европейският съюз ще стане прекомерно зависим от Русия за енергия.

Предишна статияХристо Иванов: Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор
Следваща статияДвадесет деца по погрешка получават ваксина срещу COVID-19, която не е одобрена за тяхната възраст в Белгия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук