Начало НОВИНИ ЕС за напрежението между Русия и Украйна: Европа преживява „най-опасния момент“ след...

ЕС за напрежението между Русия и Украйна: Европа преживява „най-опасния момент“ след Студената война

0

Европа преминава през „най-опасния момент“ за своята сигурност след края на Студената война, въпреки че „дипломатическо решение“ с Русия за Украйна все още е „възможно“, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в понеделник в Вашингтон.

Запитан за предупрежденията на САЩ за възможна руска инвазия в Украйна, Борел каза, че „споделя голяма загриженост“ относно тази заплаха.

„Без съмнение ние живеем, според мен, в най-опасния момент за сигурността в Европа след края на Студената война“, каза той.

„Никой не концентрира 140 000 тежко въоръжени войници на границата на една държава“, без това да „представлява силна заплаха“, подчерта той и изчисли, че пред портите на Украйна има повече руски войски от 110 000, споменати през последните дни от американски официални лица.

„140 000 войници, разположени на границата, не са тук за чай!“, възкликна Борел.

Заедно с него държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отрече да има „алармизъм“ в предупрежденията на Вашингтон.

„Това не е алармизъм, а просто факти“, каза той на съвместна пресконференция.

Съединените щати и европейските сили обвиняват руския президент Владимир Путин в планиране на евентуална инвазия в Украйна и заплашват с масивни икономически санкции, ако го направи.

„Ние не вярваме, че Путин е взел решение, но той е вложил средствата, в случай че реши да го направи, да действа много бързо срещу Украйна по начин, който ще има ужасни последици за Украйна, Русия и всички нас“, настоя шефът на дипломацията.

И двамата обаче увериха, че дипломатическият канал все още не е изчерпан.

„Вярваме, че дипломатическото решение на тази криза все още е възможно“, обобщи Борел. „Надяваме се на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото“

Предишна статияКЕВР проверява сделките на „Газов хъб Балкан“.
Следваща статияКонституционният съд ще се произнесе днес може ли министърът да иска уволнението на Гешев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук