Начало БЪЛГАРИЯ Конституционният съд ще се произнесе днес може ли министърът да иска уволнението...

Конституционният съд ще се произнесе днес може ли министърът да иска уволнението на Гешев

0

Конституционният съд ще се произнесе днес по въпроса има ли ли правосъдният министър правомощия да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища. Казусът бе отнесен до КС от служебното правителство през лятото, след като, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество искането на правосъдния министър тогава Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът на мнозинството в съвета бе точно този – министърът може да иска уволнение на всеки редови магистрат, но не и на главния прокурор. Отделно Стоилов атакува и пред Върховния административен съд това решение на съвета, но делото бе спряно в очакване на решението на КС. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Очаква се Конституционният съд да отговори утвърдително на питането на служебния министър, който междувременно бе назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев. 

Министърът на правосъдието може да поиска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор. Становище в този смисъл до КС пратиха президентът, министърът на правосъдието, Съюзът на съдиите, Върховният касационен съд, Съюзът на юристите и проф. Васил Мръчков (главен прокурор в периода 1987 – 1989 г.). Единствено Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които обичайно са изразители на волята на началника на обвинението, са на обратното мнение – че министърът не може да иска от Висшия съдебен съвет да махне предсрочно т.нар. тримата големи в съдебната власт. 

Ако получи зелена светлина от КС, сегашният правосъден министър Надежда Йорданова се кани да сезира Висшия съдебен съвет с ново искане за уволнението на Гешев. Както тя, така и предшественика й служебен министър Иван Демерджиев не веднъж обявиха, че срещу Гешев в МП са получени много сигнали за нарушения. Това бе използвано от антикорупционната комисия КПКОНПИ наскоро да се самосезира по думите на Йорданова и да образува проверка срещу Гешев. КПКОНПИ настоява да получи сигналите срещу него и дори „покани“ министърката да даде сведения днес, което тя отказа да направи.

Предишна статияЕС за напрежението между Русия и Украйна: Европа преживява „най-опасния момент“ след Студената война
Следваща статияСлави Василев: Промяната няма как да мине без реформа в съдебната система

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук