Начало БЪЛГАРИЯ Правосъдният министър: Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната...

Правосъдният министър: Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт

0

„В най-скоро време ще се задейства процедурата по искане на оставката на главния прокурор.“ Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова, след като Конституционният съд реши, че тя има такова правомощие.

„Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт. Те са свързани с конкретни действия и решения. Няма нищо политическо в това, само настояваме да се спази законът”, поясни министърът.

„Решението на КС беше очаквано. Това ще се случва, когато има знак за системно нарушение на неговите задължения или за оронване престижа на съдебната власт. Последиците от това решение са много важни. Стана ясно, че едно от важните взаимодействията между министъра и съдебната власт е министърът да иска предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт. Министърът упражнява това, когато другите механизми не са задействани”, допълни тя.

Министър Надежда Йорданова очаква, когато внесе такова искате, този състав на ВСС да направи аргументирано и обосновано становище, независимо какво ще е решението.

Йорданова говори и относно поканата на КПКОНПИ да се яви на разпит, за да обясни за сигналите, които има срещу главния прокурор. Тя заяви, че копията на сигналите ще бъдат заверени от Министерството на правосъдието и изпратени. На база на това нямало смисъл да ходи в Антикорупционната комисия и да ги преразказва.

Източник: НОВА

Предишна статияКС даде зелена светлина за уволнението на Гешев
Следваща статияХристо Иванов: Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук