Начало БЪЛГАРИЯ Христо Иванов: Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за...

Христо Иванов: Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор

0

„Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, който беше поставен под съмнение от Висшия съдебен съвет, когато беше сезиран от проф. Янаки Стоилов (служебен министър на правосъдието – б.р.). Тогава ВСС си затвори очите, та се наложи сега КС да им каже очевидното – длъжни са да разгледат по същество аргументите в полза на това, че Иван Гешев е осъществил изискуемите от Конституцията предпоставки за освобождаването му“. Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“, който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

Иванов смята, че главният прокурор Иван Гешев е „дал изобилни основания да се твърди, че е извършил действия, които уронват престижа на съдебната власт“:

„ВСС трябва да погледне с елементарна обективност на ситуация, в която ЕСПЧ е осъдил България заради думи на главния прокурор – именно думи, нарушаващи презумпцията на невинност, фундаментална предпоставка за професионално поведение на един прокурор“.

„Парламентарната квота в него се избира с 2/3 мнозинство в Народното събрание“.

„ДПС предложи свои изменения в Конституцията, които в ключови свои елементи са достатъчно близо до това, което отдавна се знае, че трябва да се случи като промени, на база на препоръки на Венецианската комисия. Изгодата тук, което важи и за ГЕРБ като рационализация, е, че участието в приемането на едни изменения в Конституцията им спестява да понесат политическата цена за още един политически цикъл, в който онова, което и нашите международни партньори препоръчват от десетилетия да се случи в България, ще се случи“, заяви Иванов.

„Няма процедура, която от само себе си да доведе до избора на читав главен прокурор или приличен състав на ВСС. Това го решават хора и те трябва да поемат отговорността“, коментира Иванов.

Източник: БНР

Предишна статияПравосъдният министър: Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт
Следваща статияБайдън предупреждава Путин: „Ако Русия нахлуе в Украйна, вече няма да има Северен поток 2“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук