Начало НОВИНИ Случаите на COVID-19 намаляват със 17% в световен мащаб, но смъртните случаи...

Случаите на COVID-19 намаляват със 17% в световен мащаб, но смъртните случаи нарастват, според СЗО

0

Съобщените в света случаи на коронавирус са спаднали със 17% през последната седмица в сравнение с предходната, но смъртните случаи показаха обратната тенденция и нараснаха със 7%, според епидемиологичния доклад на Световната здравна организация (СЗО).

В абсолютни стойности са регистрирани почти 68 000 смъртни случая от COVID-19, с което общият брой на случаите от началото на пандемията — в началото на 2020 г. — до 5,7 милиона.

Новите потвърдени случаи на инфекциозно заболяване бяха 19 милиона през последната седмица, а общият глобален общ брой вече е 392 милиона позитивни хора. Реалният брой на заразените е по-висок, ако се вземе предвид, че не всички хора, които са имали болестта, са били тествани.

Регионите на Източното Средиземноморие и Америка са тези, които отчитат най-значителен ръст на новите случаи (36% и в двата случая), докато Европа регистрира най-малко увеличение (7%).

По отношение на смъртните случаи регионът на Югоизточна Азия (включва Индия) е мястото, където те са се увеличили най-много (до 67%), докато в Европа и Америка остават стабилни и намаляват в Африка (-14%).

Най-голям брой смъртни случаи е отчетен от Съединените щати, въпреки че са с 15% по-малко спрямо предходната седмица; следвана от Индия (69% повече); от Русия, където курсът остана стабилен; от Бразилия, с увеличение от 39%, и от Мексико (48%).

Според епидемиологичния анализ на СЗО,всички варианти на коронавируса, които бяха известни преди омикрон, показват силен спад. С омикрон, вездесъщ, той сега представлява 96,7% от всички генетични последователности на коронавируси, извършени през последния месец.

Предишна статиядоц. д-р Антон Тонев: Клиничните пътеки са изживели своя живот, ще предложим реформа
Следваща статияПървият сериозен пробив в четворната коалиция при гласуването на бюджетните закони

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук