Начало БЪЛГАРИЯ Станислав Тодоров от ПП новият председател на КЕВР

Станислав Тодоров от ПП новият председател на КЕВР

0

Депутатите избраха за председател на КЕВР Станислав Тодоров, номиниран от „Продължаваме промяната“ със 128 „за“, 13 „против“ и без „въздържали се“. За член на комисията беше избран Благой Голубарев от „Има такъв народ“ със 125 гласа „за“, без „въздържали се“ и 13 „против“.

Двамата положиха клетва пред народните представители.

Въпреки че кандидатът за председател и за член е само по един и вече бяха одобрени в ресорните комисии, от ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в словесен сблъсък с управляващото мнозинство по темата в пленарната зала с аргумент, че процедурата е недопустима, тъй като, според тях, номинираният за председател не отговаря на изискванията на Закона за енергетиката.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи кандидатите да направят кратко представяне от парламентарната трибуна, за да може това да послужи за последвалите парламентарни дискуии. От „Продължаваме промяната“ обаче отговориха, че това вече е направено в ресорните комисии, а председателят на парламента Никола Минчев заяви, че двамата кандидати могат да вземат отношение по всяко едно време в рамките на дебатите.

Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС, подчерта: „Факт е, че двамата кандидати изглеждат много неравностойни. Кандидатът за член, по документи, изглежда има в пъти повече квалификация, от кандидата за председател. Кандидатът за председател твърдят, че има стаж на ръководна длъжност, съгласно изменението в Закона за енергетиката. В биографията му е казано, че в продължение на няколко години в голямо енергийно предприятие е бил мениджър – с това понятие се борави доста широко в Западния свят. Мениджърът в западна компания не е ръководител“, коментира Чолаков.

ГЕРБ изразиха съмнение, че кандидатът за нов председател на КЕВР има необходимия опит като ръководител на лицензирано енергийно дружество. Тома Биков (ГЕРБ-СДС) заяви, че оттеглят подкрепата си към тази кандидатура, след като са подкрепили в комисия, тъй като, по думите му, не отговаря на изискванията в Закона за енергетиката. Георги Свиленски от БСП обаче го контрира, че решението е било подкрепено единодушно, има доклад на комисията и изборът е абсолютно редовен и допустим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук