Начало НОВИНИ Италия: Върховният съд потвърди доживотна присъда за бившия диктатор Франсиско Моралес Бермудес

Италия: Върховният съд потвърди доживотна присъда за бившия диктатор Франсиско Моралес Бермудес

0

Италианският върховен съд днес потвърди доживотната присъда за бившия перуански диктатор Франсиско Моралес Бермудес, обвинен в изчезването на италианци в плана Кондор, репресивната система, измислена от няколко латиноамерикански диктатури през 70-те и 80-те години на ХХ век.

По искане на прокуратурата, Върховният съд отхвърли жалбата, подадена след присъдите от първа и втора степен на Моралес Бермудес, който навърши сто години през октомври и който, както почти всички обвиняеми, беше преследван, без да се яви пред Римски двор.

От друга страна, присъдата срещу бившия ръководител на перуанската армия генерал Херман Руис Фигероа беше отменена, тъй като смъртта му беше потвърдена през 2019 г., съобщиха източници, близки до процеса.

Това е последният епизод от италианския процес на това, което е известно като операция Кондор.

Италия започна да разследва преди две десетилетия убийството и изчезването на италиано-латиноамериканци в плана Кондор и през 2007 г. поиска ареста на общо 146 военни членове на де факто правителствените системи, които някога са били в сила в Аржентина, Боливия, Бразилия , Чили, Перу, Парагвай и Уругвай.

Сред тях беше Франсиско Моралес Бермудес , който председателстваше военната диктатура на Перу между 1975 и 1980 г., в това, което беше известно като „втората фаза“ на Революционното правителство на въоръжените сили, създадено с преврата от 1968 г.

Изтичането на времето и смъртта на много обвиняеми, както и липсата на разрешение за идване от Аржентина, значително намалиха списъка на обвиняемите, въпреки че през юли Върховният потвърди доживотен затвор за четиринадесет от тях, единадесет уругвайци и трима чилийци.

Всички осъдени не са се явили в Италия , с изключение на уругвайския репресор Хорхе Нестор Троколи, единственият, който е живял на италианска територия, след като е избягал от правосъдието в страната си и който излежава доживотна присъда в затвора Салерно (юг).

Предишна статия7263 нови случая на коронавирус за последното денонощие
Следваща статияРусия вижда място за дипломация по отношение на Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук