Начало НОВИНИ Испания и Мексико в най-напрегнатата точка от двустранните си отношения

Испания и Мексико в най-напрегнатата точка от двустранните си отношения

0

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отрече в четвъртък, че има „разрив“ с Испания, но предложението му за „пауза“ в отношенията създаде ново дипломатическо и търговско объркване с европейската страна, вторият по големина чуждестранен инвеститор в страната Мексико.

Президентът не уточни в какво ще се състои „паузата“, но твърди, че това е така, защото „политическата сила“ на Испания е подкрепяла компании, които „злоупотребяват с Мексико“,сред които той посочи Iberdrola, Repsol и OHL, тъй като според него те са били „фаворити“ на предишни правителства.

След първите изявления на президента тази сряда, испанският външен министър Хосе Мануел Албарес поиска „да попита президента Лопес Обрадор какво иска да каже“ и заяви, че има „стратегическа асоциация, която надхвърля внезапните устни декларации“.

Президентът на Мексико създаде несигурност, защото „фигурата на прекъсване на дипломатическите отношения не съществува в дипломатическото право или в международното право“, обясни интернационалистката Арлин Рамирес Урести на Efe.

Изненадващата „пауза“, която Лопес Обрадор иска, също предизвика подозрение, защото възникна в разгара на скандала, пред който е изправен, след като беше разкрито, че синът му Рамон Лопес Белтран живее в къща в Хюстън, Тексас, собственост на изпълнител на Petróleos Mexicanos (Пемекс).

Следователно те могат да бъдат „димна завеса“ или „разсейващ фактор“, твърди Ана Ванеса Карденас, международен анализатор в университета Анауак Маяб.

Интернационалистът припомни, че „дипломатическите отношения са променени“ след писмото, което Лопес Обрадор изпрати през 2019 г. до крал Фелипе VI с молба да се извини за злоупотребите, извършени при завладяването.

Сега тези „дипломатически грешки“ са придружени от изявления на президента срещу испански компании.

Испания е вторият чуждестранен инвеститор в Мексико със 76 000 милиона долара в края на третото тримесечие на 2021 г. 12% от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и 6500 компании, според данни на Испанската търговска камара (Camescom).

Въпреки неформалността си, изявленията на президента „генерират ненужни търкания“ с Испания и „може да има“ последици за инвестициите.

Предишна статияНю Йорк ще уволни 3000 служители, защото не са били ваксинирани срещу COVID-19
Следваща статияДСБ избира нов председател и ръководство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук