Начало НОВИНИ Украйна обвинява Русия в морска блокада

Украйна обвинява Русия в морска блокада

0

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа й до морето, докато Русия се готви за военноморски учения следващата седмица на фона на нарастващото напрежение в региона.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Азовско море е напълно блокирано, а Черно море почти напълно отцепено от руските сили.

Русия многократно отрича всякакви планове за нахлуване в Украйна, въпреки струпването на повече от 100 000 войници на границата, но току-що започна мащабни военни учения със съседна Беларус.

Беларус е близък съюзник на Русия и има дълга граница с Украйна.

Франция нарече ученията – за които се смята, че са най-голямото разполагане на Русия в Беларус след Студената война – „жест на насилие“. Украйна казва, че те представляват „психологически натиск“.

В четвъртък САЩ призоваха американците в Украйна да напуснат незабавно заради „увеличените заплахи от руски военни действия“.

„Тези в Украйна трябва да заминат сега по търговски или частни средства“, каза Държавният департамент в консултация.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че Европа е изправена пред най -голямата си криза в сигурността от десетилетия на фона на напрежението.

Военноморските учения на Русия ще се проведат следващата седмица в двете морета на юг от Украйна, Черно и Азовско море. Русия издаде крайбрежни предупреждения, позовавайки се на учения по стрелба с ракети и артилерия.

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че „безпрецедентно обширната зона, където ще се провеждат маневрите, прави навигацията в двете морета практически невъзможна“, а министърът на отбраната Алексий Резников туитира, че международните води на двете морета са били блокирани от Русия.

Междувременно посолството на САЩ в Украйна туитира, че „под претекст на военни учения Русия ограничава морския суверенитет на Украйна, ограничава свободата на корабоплаване в Черно/Азовско море и възпрепятства морския трафик, който е от съществено значение за икономиката на Украйна“.

Напрежението между Русия и Украйна в регионите на Черно и Азовско море е голямо, откакто Русия анексира Крим през 2014 г. През 2018 г. Русия залови три украински военноморски кораба .

Военноморските учения край южния фланг на Украйна са в допълнение към 10-дневните военни учения, които в момента се провеждат в Беларус, на север от Украйна.

Русия също е събрала танкове, артилерия и десетки хиляди войници близо до собствената си граница с Украйна, но отрича да е планирала нахлуване. САЩ и други западни страни предупредиха, че атака може да се случи по всяко време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук