Начало НОВИНИ Русия прогонила американска ядрена подводница

Русия прогонила американска ядрена подводница

0

Американска ядрена подводница проникнала в руски териториални води и била прогонена от фрегата с „подходящи средства“, съобщи руското министерство на отбраната.

„В съответствие с указанията за защита на държавната граница на Руската федерация в подводна среда, екипажът на фрегатата на Тихоокеанския флот „Маршал Шапошников“ използва съответни средства. Американската подводница използва самоходен симулатор за радвояване на целта на уредите за радиолокационен и акустичен контрол и с максимална скорост напусна териториалните води на Руската федерация“, пише в съобщението, цитирано от ТАСС.

Министерството  допълни, че на 12 февруари в 10:40 ч. московско време в района на планираното учение на силите на Тихоокеанския флот в териториалните води на Руската федерация в близост до остров Уруп на Курилския архипелаг е открита подводница от типа „Вирджиния“ на ВМС на САЩ. „В режим на звукоподводна комуникация бе изпраътено съобщение до екипажа на чуждестранната подводница на руски и английски: „Вие сте в териториалните води на Русия. Веднага изплувайте на повърхността!“ Екипажът на американската подводница пренебрегна искането на руската страна“, посочва министерството.

Американският военен аташе бил извикан в Министерството на отбраната в Москва във връзка с инцидента.

Отряд от кораби на Тихоокеанския флот продължава планираните учения, включително наблюдение на подводната среда с цел предотвратяване на нарушения на държавната граница на Руската федерация.
Атомните подводници с ракетно-торпедно въоръжение (PLAT) от клас „Вирджиния“ са на въоръжение във ВМС на САЩ от 2004 г. Водоизместимостта на кораба е около 7925 тона, средната скорост е повече от 25 възела. Въоръжението на подводницата включва ракети „Томахоук“ в различни конфигурации и торпеда.

Предишна статияКирил Петков разкри още имена от списъка който предостави на прокуратурата
Следваща статия„В Русия има пълно недоумение“: другата страна на конфликта в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук