Начало БЪЛГАРИЯ Йорданова: Всяка промяна на модела е трудна, но ние сме решени да...

Йорданова: Всяка промяна на модела е трудна, но ние сме решени да я направим

0

„Най-накрая България има управление, което е решено да се справи с корупцията по високите етажи на властта и да промени системата така, че главният прокурор да не е безотчетен и да престане над него да е само Бог. Трябва да има реален механизъм за ефективен контрол върху обвинител номер 1. Всяка промяна на модела е трудна, но ние сме решени да я направим”. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в ефира на предаването „Карай направо”.

 „Това е така не поради някакви субективни преценки, а защото настоящият обвинител номер 1 не отговаря на изискванията на Конституцията и със своята дейност създава достатъчно основания за прекратяване на неговия мандат”, добави тя.

Йорданова говори и за ситуацията с подарения й от Иван Гешев букет при встъпването й в длъжност. „Това беше странна ситуация. Бях изненадана да бъда прекъсната по средата на разговор с журналисти. На никого в подобна ситуация не би му било особено приятно да бъде прекъснат. Букетът беше върнат в Министерството на правосъдието и беше във фоайето с останалите букети”, сподели тя.

„Във времето обществото ни стана свидетел на достатъчно доказателства, че главният прокурор нарушава своите задължения, с действията си уронва престижа на съдебната власт и затова трябва да бъдат предприети съответните действия”, коментира правосъдният министър.

В тази връзка тя припомни случая с делото КТБ. „Пеевски фигурира ли в него? Беше ли разпитван? Какво се случи с разпространените записи на бившия премиер Борисов с меко казано странно съдържание? Ръководената от главния прокурор прокуратура уж направи проверка и изтъкна всякакви аргументи, само и само да се оправдае защо не нареди проверка на автентичността на тези записи. Такава проверка нямаме. Прокуратурата отказа да го направи”, изтъкна Йорданова.

Относно решението на Конституционния съд за това, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор, тя коментира: „Тогава, когато моето предложение достигне до ВСС, очаквам членовете му да разгледат по същество всяко едно от посочените твърдения от представените случаи, да чуя задълбочен дебат и да чуя мотивите на всеки един член. Разчитам, че всеки един от тях, бидейки професионалист, осъзнава, че ситуацията у нас е променена и ако те са имали някакви притеснения или страхове, тези мотиви би трябвало да спрат да ги движат напред”.

„Аз ще започна процедурата за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор още с внасяне на съответното предложение. Дали те ще го уважат предстои да видим. Аз, бидейки юрист не подхождам към нито едно действие или процедура с усещането за неуспех или предизвестен неудачен край”, добави Надежда Йорданова.

„Има още няколко стъпки, които могат да бъдат извървени и затова управляващото мнозинство има своите гласове, а именно – механизмът за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор тогава, когато са извършени нарушения от него”.

„Призовах главния прокурор да освободи общественото пространство, за можем да продължим конструктивно диалога и да се съсредоточим върху системните проблеми. Времето за искане на оставки приключи с решението на КС. В периода, в който аз говорех за оставка, имахме висящо дело в КС по тълкувателното искане. Ясната конституционна уредба беше потвърдена от КС, така че аз съм длъжна да продължа по Конституция и да приложа правомощията си”, допълни още правосъдният министър.

Запитана дали ще се налага промяна на Конституциата и по други теми, различни от казуса с главен прокурор, Йорданова заяви: „В предложенията на „Демократична България” има много други елементи, които са извън фигурата на главния прокурор. Това е структурата на ВСС, съотношението в неговия състав и разширения достъп до конституционно правосъдие. Считаме, че гражданите трябва да имат по-пряк и бърз достъп до КС, като тук говорим за индивидуалната конституционна жалба”.

„В словото си при встъпването си в длъжност президентът посочи, че в неговите предложения има и други въпроси, които надхвърлят главата за съдебната власт, така че с нетърпение очакваме да ги видим, за да бъдат обсъдени и те”, добави тя.

Източник: НОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук