Начало НОВИНИ Началото на края на маската: в кои държави вече не е задължително...

Началото на края на маската: в кои държави вече не е задължително да се носи на закрито?

0

Маската, считана за ефективно средство за предотвратяване на разпространението на коронавирус, вече не е задължителна за носене на открито в няколко европейски страни, благодарение на еволюцията на пандемията.

СЗО вече потвърди, че Европа е в добра позиция да контролира COVID-19 поради високия процент на ваксиниция сред населението.

Според изследователя на обществените нагласи и поведение от университета в Суонзи Саймън Уилямс в интервю за CNN,„нивата на загриженост за omicron обикновено са по-ниски при по-ранните варианти“. Освен това, че факторът на страха от вируса е по-малък.

Това е така, защото хората вече не се страхуват да го получат, тъй като знаят, че в крайна сметка ще се заразят. Според Уилямс, дори за да преодолеят вируса веднъж завинаги, някои хора активно търсят вируса. Практика, която лекарите категорично отхвърлят.

По-долу са страните, които премахнаха задължителното използване на маски на открито и на закрито.

Дания стана първата страна в Европейския съюз, която отмени всички ограничения срещу COVID-19. На 1 февруари тя се сбогува със задължителното носене на маски на закрито, притежаване на паспорт за ваксинация в барове, ресторанти и стадиони и задължителна изолация за заразените.

Както съобщава The Atlantic, сегашният процент на заразяване е по-висок от този на която и да е друга страна в света, с изключение на една: южно-тихоокеанския архипелаг, Палау. И така, защо беше взето решение за премахване на всички ограничения?

Намаляването на постъпилите в интензивно отделение и високото ниво на ваксинация (81% от населението е получило две дози и 61% са получили бустер доза) означава, че болестта, причинена от Sars-CoV-2, вече не е социално критична в Дания.

„Нашите болници не са претоварени. Имаме отлично наблюдение на данните за нашата болнична система“, каза Майкъл Банг Петерсен, изследовател и съветник на датското правителство.

Освен това „хората са в болницата много по-малко време, отколкото при предишни вълни. Броят на хората, лекувани от пневмония, е критичен показател и той също намалява.“

Швеция
От 9 февруари Швеция стана втората страна в Европейския съюз (ЕС), която премахна всички ограничения, свързани с COVID-19. „Време е да отворим отново Швеция“, обяви на пресконференция премиерът, социалдемократът Магдалена Андерсон.

Ако в Дания маските са били използвани само на закрито през периодите на максимално заразяване, в Швеция те не само не са били задължителни на открито, но и на закрито; използването им се препоръчва само в обществения транспорт в пиковите часове, в случай че не е възможно да се поддържа безопасно разстояние.

Франция
Правителството на Франция чрез Министерството на здравеопазването обяви миналия петък, че от 28 февруари маската вече няма да е задължителна в тези помещения, за които се изисква паспорт или сертификат за ваксинация. В транспорта маската ще продължи да бъде задължителна.

От своя страна Европейският съюз смята, че все още е рано да се третира коронавирусът като сезонен вирус. „Реалността е, че имаме много заразен вариант, омикрон, който ускори вълната в няколко държави-членки, така че трябва да бъдем предпазливи“, подчерта френският министър на здравеопазването Оливер Веран.

„Рано е да се каже, че сме излезли от пандемията“, добави той.

Началото на края на маската на закрито започна в САЩ. Щатът Ню Йорк постанови, че тя престава да бъде задължителна от 10 февруари в магазини, ресторанти и фирми от всякакъв вид, въпреки че използването й ще бъде поискано в училища, медицински сестри домове, социални центрове, затвори и обществен транспорт, според The ​​New York Times.

Други щати като Калифорния, Орегон, Ню Джърси, Кънектикът, Делауеър или Масачузетс направиха подобни съобщения.

Финландия
Правителството на Финландия се съгласи в сряда, 2 февруари, за постепенното премахване през този месец на ограничителните мерки за справяне с коронавируса. Граничният контрол вече приключи, а използването на маската беше забравено.

Премиерът Санна Марин посочи, че договарят с останалите партии в парламента графика за премахване на всички ограничения. От началото на пандемията Финландия е добавила 501 152 случая на COVID-19 и 2 012 смъртни случая, според преброяването на университета Джон Хопкинс.

Норвегия
Норвегия също така премахна повечето от ограниченията, наложени от пандемията на коронавирус, поради по-малката тежест на варианта на омикрон и високия процент на ваксинирано население. До 17 февруари носенето на маски на закрито ще бъде задължително, когато не може да се спазва безопасно разстояние от един метър и ще са в сила други препоръки, съобщава Efe.

„Накратко, преминахме от подробни правила към дистанционера, маската и здравия разум“, обобщи норвежкият министър на здравеопазването Ингвилд Къркол. 90,9% от населението над 18 години е получило пълната схема на ваксината.

Великобритания
В Обединеното кралство вече не се изисква документът, който доказва, че лицето, което го носи, е имунизирано, нито се изисква гражданите да работят от вкъщи, когато е възможно. Освен това маската вече не е задължителна на закрито и на открито.

Маските не са задължителни и в училищните стаи, въпреки че правителството на Борис Джонсън все още предлага използването на някакъв вид лицево покритие в пространства с присъствие на масивни граждани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук