Начало НОВИНИ Русия обвинява САЩ в насърчаване на „пропагандна кампания“ за руска атака срещу...

Русия обвинява САЩ в насърчаване на „пропагандна кампания“ за руска атака срещу Украйна

0

Вашингтон насърчава пропагандна кампания по отношение на предполагаемата „руска агресия“ срещу Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен.

„Министърът подчерта, че пропагандната кампания, започната от Съединените щати и техните съюзници за „руската агресия“ срещу Украйна , преследва провокативни цели, подтиквайки властите в Киев да саботират Минските споразумения“, се казва в изявлението, публикувано на страницата. 

Ръководителят на руската дипломация каза пред Блинкен, че Вашингтон и Брюксел в отговора си на руската инициатива за сигурност „игнорираха основните точки“ за Москва, по-специално относно неразширяването на НАТО .

Лавров посочи „недопустимостта на действия, които нарушават поетите на най-високо ниво ангажименти за неделимостта на сигурността в евроатлантическия регион“.

От своя страна, Блинкен каза на Лавров, че дипломатическият канал остава „отворен“, но изисква „деескалация“ от Москва.

Напрежението около Украйна се изостри през последните месеци от натрупването на руски войски близо до украинската граница, което Западът интерпретира като подготовка за евентуална инвазия.

Русия отхвърля тези подозрения. Тя защитава правото да придвижва сили в рамките на собствената си територия, както намери за добре и обвинява НАТО, че търси предлози за поставяне на повече военно оборудване близо до руските граници.

Според Москва Западът отприщва „истерия“, за да прикрие саботажа от Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо решение на вътрешния въоръжен конфликт в Донбас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук