Начало НОВИНИ Путин вижда като „провокативна спекулация“ подозрението, че Русия подготвя инвазия в Украйна

Путин вижда като „провокативна спекулация“ подозрението, че Русия подготвя инвазия в Украйна

0

Тази събота, 12-и, руският президент Владимир Путин нарече обвинението, че Русия планира инвазия в Украйна, „провокативна спекулация“ по време на разговор с френския си колега Еманюел Макрон, се казва в изявление на Кремъл.

„Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха провокативните спекулации, свързани с предполагаема руска „инвазия“ в Украйна, която е придружена от значителни доставки на модерни оръжия за тази страна“, каза той в изявление.

Кремъл смята, че това обвинение и тези военни средства създават „предпоставки за възможни агресивни действия на украинските сили в Донбас“, регион в източната част на споменатата страна, където Русия подкрепя въоръжени сепаратисти от осем години.

Путин отново се оплака, че САЩ и НАТО отказват да приемат „инициативи“ за намаляване на напрежението; тоест, че Алиансът предлага гаранции, че няма да се разширява на изток или да извършва изтегляне на военните си средства в Западна Европа.

„Подчертано бе и нежеланието на водещите западни страни да принудят властите в Киев да спазват Минските споразумения“, отбеляза Кремъл. Той обаче посочи, че и двамата лидери са готови да продължат разговора.

От своя страна Макрон повтори, че те са „решени да реагират“, ако руските въоръжени сили извършат операция в Украйна, съобщи френското президентство.

Съединените щати потвърдиха, че страната, водена от Путин, може да нахлуе непосредствено, след като е съсредоточила повече от 100 000 войници на границата с Украйна, в допълнение към извършването на маневри в Черно море и в Беларус, което служи за де факто обграждане на своите професионалисти. 

Русия обаче, която анексира Кримския полуостров през 2014 г., продължава да отрича всякакви военни намерения.

Предишна статияУкрайна е в опасност от война поради борба за суверенитет
Следваща статияКакво стои зад нежеланието на Киев да спазва Минските споразумения?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук