Начало НОВИНИ Украйна е в опасност от война поради борба за суверенитет

Украйна е в опасност от война поради борба за суверенитет

0

Украйна беше потопена в криза през последните месеци заради обвиненията на западните страни за възможно руско нахлуване на нейна територия. Президентът на Съединените щати Джо Байдън обвини страната, ръководена от неговия колега Владимир Путин, че изпълнява план за това.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан дори се осмели да посочи предварителна дата: преди 20 февруари, когато приключват Зимните олимпийски игри в Пекин. Той също така описа предполагаемия сценарий за това как ще започне нападението.

Миналата събота Белият дом съобщи за телефонния разговор между Байдън и Путин.

В призива президентът на САЩ даде да се разбере, че ако Русия предприеме инвазия, Съединените щати, заедно със своите партньори, ще отговорят решително и ще наложат бързи и сериозни разходи.

Байдън също така повтори пред Путин, че атаката на Украйна „ще доведе до широко разпространени човешки страдания“.

Оказа се, че разговорът е продължил малко повече от час и очевидно няма напредък в намаляването на напрежението между Запада и Русия относно разполагането на сили около Украйна по въздух, море и суша.

Служител на правителството на САЩ, който поиска да не бъде идентифициран, каза, че разговорът е професионален и съдържателен. „Нямаше фундаментална промяна в това, което се разгръща от няколко седмици.“

Обвиненията на САЩ към Русия стават все по-настоятелни. И въпреки факта, че Кремъл определя тези обвинения като абсурдни, заплахите са реални, особено ако се вземе предвид прецедентът от 2014 г., когато Путин анексира част от Украйна, Крим.

Оттогава руско-украинското напрежение достигна до треска. Освен това в нацията на Украйна има проруска фракция, която копнее да бъде част от бившия Съветски съюз.

Съединените щати ясно дадоха да се разбере, че се ангажират да помогнат на Украйна да защити своята територия. Възможността за военна ескалация между американците и руснаците обаче е малка.

Международният анализатор Рамиро Ескобар обяснява, че това е така, защото Украйна не е част от НАТО. „Те не са длъжни да ги защитават, ако бъдат нападнати“, казва той.

Освен това подобен сценарий би означавал голям риск за всички. Отиването на война с Русия би довело до голяма цена по отношение на ресурси и човешки животи, които биха могли да продължат с години.

„Дълбоко в себе си двамата се карат, но всъщност никога няма да се ударят един друг“, казва той, добавяйки, че въпреки че рискът от руска инвазия в Украйна е голям, сегашното напрежение между Съединените щати и Русия ще продължи по-дълго, докато някой отстъпи и не потвърди силата си.

Натискът от Русия и Запада е очевиден на украинска земя. Според Съединените щати Путин има приблизително 100 000 войници по границата си.

Освен това, в опит да демонстрира военните си способности, руското правителство практикува с повече от 30 отбранителни кораба край бреговете на Крим.

От своя страна северноамериканската нация, водена от Джо Байдън, изпрати 3000 войници на НАТО в Полша, което е предупреждение за Путин. Заедно с ЕС той също така координира подготовката за „солиден и пълен“ пакет от санкции в лицето на военната агресия от страна на Русия.

В разгара на всичко това Украйна моли населението си за спокойствие и разкритикува информацията, идваща от Запада за евентуална инвазия.

Предишна статияКакъв е произходът на Свети Валентин? Любопитни факти за Деня на влюбените
Следваща статияПутин вижда като „провокативна спекулация“ подозрението, че Русия подготвя инвазия в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук