Начало НОВИНИ САЩ очакват от Кремъл да работи в посока на деескалация по украинската...

САЩ очакват от Кремъл да работи в посока на деескалация по украинската граница

0

Съединените Щати са отворени за продължаване на диалога  с Русия, но очакват ясни сигнали, че Кремъл работи в посока на деескалация по украинската граница.

След като Русия изпрати сигнал, че вратата за дипломация остава отворена, във Вашингтон Държавният департамент поиска доказателства за готовността на Кремъл. Пред журналисти Нед Прайс – говорителят на американското външно министерство, прие скептично новините от Москва и заяви, че за да са успешни диалогът и дипломацията, е необходимо да се случват в контекста на деескалация.

“Все още не сме видели съдържателен, реален сигнал за деескалация,” заяви Прайс.

Западът е загрижен от струпването на руски военни по границата с Украйна и от оценките на разузнаването, според които има потенциал за руско нахлуване във всеки един момент. Американската страна пояснява, че не смята, че руският президент Владимир Путин все още е взел решение за нахлуване в Украйна.

Зам-говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че САЩ преподпочитат дипломацията, и че “пътят към дипломация остава на разположение”, ако Русия избере конструктивния подход.

“Ако Русия избере да нахлуе, суровите икономически последствия и безвъзвратните щети на репутацията от отнемането на невинни човешки животи заради една кървава война само ще отслабят (позицията на страната – б.а.),” заяви още Жан-Пиер.

По време на разговор британския премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън са коментирали ситуацията като са потвърдили отново подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Според Белия дом двамата са говорили и за обсъжданията за подсилване на Източния фланг на НАТО, както и за координацията между съюзници и партньори, в това число готовността за налагане на “строги последствия” в случай, че Русия избере пътя на допълнителна военна ескалация.          

Междувременно останалите служители на американското посолство в украинската столица бяха временно преместени в близост до границата с Полша – в Лвов – стъпка, която в крайна сметка затваря посолството на САЩ в Киев. 

По-късно тази седмица вицепрезидентът Камала Харис ще проведе серия от разговори в Мюнхен с американски съюзници и партньори. Това ще стане по време на Mюнхенската конференция по сигурността.  От Кремъл заявиха, че няма да изпращат свой представител там. Визита в Европа предстои и за американския секретар по отбраната Лойд Остин, който според Белия дом ще посети Белгия, Полша и Литва. 

Предишна статияПетков за“Барселонагейт“ : Испанските власти смятат, че има данни за пране на пари
Следваща статияДжокович: Бях много тъжен и разочарован от начина, по който приключи всичко за мен в Австралия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук