Начало НОВИНИ СЗО включва пристрастяването към видеоигрите в списъка на психичните заболявания

СЗО включва пристрастяването към видеоигрите в списъка на психичните заболявания

0

Актуализираният списък със заболявания на Световната здравна организация (СЗО) , който за първи път включва пристрастяване към видеоигри в раздела си за психични разстройства, влезе в сила този понеделник, 14 февруари, когато беше публикуван от органа, след като го одобри. 

Единадесетата международна класификация на болестите на СЗО (ICD-11), която се използва от здравните специалисти за стандартизиране на тяхната работа, кодира 1,6 милиона клинични случая, и това е първата ревизия на списъка от 30 години, така че предишната принадлежи към времето, когато това разстройство почти не е съществувало.

С това включване СЗО се стреми да подобри статистиката за пристрастяването към видеоигри на планетата, тъй като преди тази стандартизация проучванията са предлагали силно променливи цифри за разпространението на това разстройство, вариращи от 1% от населението до дори 50% (в Азия).

Както беше посочено миналата година от ръководителя на екипа на СЗО, съставил списъка, Робърт Якоб, признаци като неспособност да се спре да се играе в интернет или с конзола, пренебрегване на приятели или работа поради това, в периоди, по-дълги от година, може да са симптоми на тази зависимост.

Включването на това разстройство от СЗО миналата година не беше без противоречия и индустрията на видеоигрите протестира срещу него, с аргумента, че няма солидни основания тази зависимост да се счита за психично заболяване.

МКБ-11, изготвен с данни от повече от 90 страни, е, за разлика от своите предшественици, изключително дигитален, без хартиена версия, а също така включва нови разработки в традиционната медицина и сексуалното здраве, както е подчертано от СЗО днес в съобщение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук