Начало НОВИНИ Украйна може да се откаже от опитите си за присъединяване към НАТО

Украйна може да се откаже от опитите си за присъединяване към НАТО

0

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО , за да избегне военна конфронтация с Русия , каза в понеделник украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко.

В изявление пред BBC посланикът посочи, че страната му ще бъде „гъвкава“ по отношение на целта си да се присъедини към западния военен съюз и подчерта, че Украйна е „отговорна“ страна, след като руският президент Владимир Путин заплаши с въоръжен конфликт, ако това се реализира.

„Можем да не се присъединим, особено след като сме заплашвани по този начин“, каза Пристайко, запитан дали Киев ще промени позицията си за присъединяване към НАТО.

Украйна не е член на Атлантическия алианс, но е изразила интерес към участието си, решение, което се разглежда като червена линия за Кремъл.

В тази връзка Кремъл отговори, че това би помогнало „съществено“ на руските опасения за сигурността.

„Разбира се, по някакъв начин потвърденото отхвърляне на Украйна от идеята за присъединяване към НАТО би било стъпка, която значително ще допринесе за формулирането на по-съществен отговор на руските опасения“, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков в изявление. 

Песков отбеляза, че Киев е помолил посланика да изясни думите си, така че „едва ли това (изявление) може да се счита за свършен факт“.

Украинското председателство вече припомни, след противоречивите изявления на посланика, че евроатлантическият път за членство на Украйна в НАТО е заложен в Конституцията на страната и е „безусловен“ приоритет.

Предишна статияДжокович: Бях много тъжен и разочарован от начина, по който приключи всичко за мен в Австралия
Следваща статияСЗО включва пристрастяването към видеоигрите в списъка на психичните заболявания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук