Начало НОВИНИ Антон Кутев напусна ръководството на БСП поради различия с Корнелия Нинова

Антон Кутев напусна ръководството на БСП поради различия с Корнелия Нинова

0

Говорителят на последните две служебни правителства на президента Румен Радев Антон Кутев напуска ръководството на социалистическата партия. Той обаче остава нейн член. Това съобщи самият той във фейсбук профила си, където публикува заявлението си до Националния съвет на партията.

„Днес напуснах Националния съвет на БСП. След близо две десетилетия, в които бях избиран в този изключително важен за мен обществен орган, днес, поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията, се налага да го напусна“, съобщава той.

Поводът за това тежко, по думите му, решение е, че не иска да участва „нито в разразилите се персонални “чистки” в партията, нито в профанизирането на лявата идеология, на които ставаме свидетели през последните години“. „Имам различия, които са идеологически, политически, кадрови и не на последно място, смятам, че модерните политически технологии са ключови за успеха на всяка политическа формация, а ръководството на БСП с всяка следваща своя стъпка се отдалечава от модерността. Партията за мен е единство на идейни съмишленици, а безскрупулното отстраняване и омаскаряване на партийните опоненти е практика от отдавна преминали времена, за които историята вече нееднозначно се е произнесла. Сегашното тясно ръководство на партията все повече се отдалечава, както от съвременните европейски лявоцентристки формати, така и от социалистическата идеология, замествайки ги с ниско профилен популизъм, реваншизъм и несъстоятелна носталгия“, обяснява той.

Кутев обаче посочва, че остава редови член на БСП с „упоритата и наивна надежда, че оттласкването от дъното е възможно“, макар да е убедене, че това не може да се случи в този ръководен състав на БСП.

Миналия месец БСП напусна и бившия лидер на партията Михаил Миков. Той заяви, че идеите му вече не съвпадат с тези на сегашното му ръководство. 

Предишна статияПетков: Бюджетът на прокуратурата е твърде голям за правосъдието, което получаваме
Следваща статияТройно повече българи подкрепят позициите на Румен Радев пред Кирил Петков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук