Начало НОВИНИ Гърция възнамерява да стане енергиен хъб за Балканите

Гърция възнамерява да стане енергиен хъб за Балканите

0

Гърция възнамерява да стане енергиен хъб за целия Балкански полуостров, както и свързваща енергийна връзка между Африка и Европа. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в Сърбия.

„Трябва да увеличим енергийната стабилност както на Балканите, така и в цяла Европа, затова искаме да станем енергиен център, да предложим различни възможности, тоест енергийна диверсификация. Газовият интерконектор между Сърбия и България скоро ще бъде завършен, а Гърция възнамерява да завърши скоро терминала за втечнен природен газ в пристанището на Александруполис. Това е нещо, което интересува не само Гърция, но и цяла Югоизточна Европа, особено България, Сърбия и други страни от Балканския полуостров. Гърция е важна както за електроенергията, така и за свързване на Европа и Африка с помощта на Египет“, каза премиерът.

На 1 февруари се проведе церемония по първа копка на изграждането на газовата интерконекторна връзка между България и Сърбия. Както заяви премиерът Ана Бърнабич на церемонията, това ще позволи на Сърбия „да приема втечнен газ от Гърция, газ от Азербайджан и от всякакви други източници“. Газовият интерконектор между България и Сърбия се очаква да бъде готов до октомври 2023 г. Общата стойност на проекта е 85,5 млн. евро, от които 25 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка, 49,6 млн. евро са безвъзвратна помощ от фондовете на ЕС, а 10,3 млн. евро са отпуснати от сръбския бюджет, евро 600 хиляди от Сърбиягаз“, капацитетът на интерконектора ще бъде 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „Турски поток“ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия. Дължината на участъка през територията на Сърбия е 403 км, а проектният капацитет е 13,9 млрд. куб.м. м годишно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук