Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Георги Костов: Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с...

Доц. Георги Костов: Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни хора

0

Не калинки, а колорадски бръмбари имат интерес от обществените поръчки за техника за превоз и дърводобив, смята бившият заместник-министър

Министерството на земеделието премахва посредниците в търговията с дърва. Тя ще се осъществява в складове на държавните горски и ловни стопанства. В момента работят 17 такива склада, като се очаква да бъдат общо 56. Там дървата ще се продават без надценки и такси за гражданите.

„Дървата не само ще се продават на себестойност, но ще бъдат закарани до хората които имат нужда от тях, безвъзмездно, което на практика е непазарно и представлява скрита държавна помощ към тези хора“, коментира пред БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор Гори.  

Подобна практика няма в нито една държава от ЕС, допълни той.

По думите му зад добрата идея да се подпомогнат бедни хора с ниски пенсии или в малки населени места се постигат няколко цели. Една от тях  – държавните предприятия ще бъдат натоварени с неприсъщи разходи, които ще ги извадят от икономическо равновесие и ще се наложи те да вземат заеми, за да поемат своите разходи, защото по закон не могат да фалират.

Когато държавните предприятия изземат функцията на частния бизнес, обявен за лош, се заличава зял сектор, като се казва, че държавата ще върши тази работа, отбеляза доц. Георги Костов, според когото сега се втълпява отново идеята за лошия чорбаджия.

Това е крайно лява политика и крайно лява мярка, смята преподавателят.

Според него Корнелия Нинова „иска да овладее“ процеса на продажбата на дърва по себестойност с „партийни хора“. Ако се овладее този процес от определени политически сили, те ще могат „да командват парада“, аргументира се той.

Броят на складовете е крайно недостатъчен, отчита още доц. Костов.

Около 50% от цената на дървата, доставени до съответното жилище, са разходи за транспорт, труд, товарене и разтоварване, посочи Георги Костов.

Дърводобивните фирми са подценени от управлението като проблеми и развитие, изтъкна още преподавателят. Според него частните фирми в дърводобива у нас разполагат с примитивна техника, останала от 80-те и 90-те години.

„Защо трябва една лоша практика на кметовете, вместо да бъде контролирана по-внимателно, да бъде иззета, за да се контролира от друг? Това ми прилича на „стани, да седна“.

Доц. Георги Костов изрази мнение, че става дума за лобистки интереси.

„Вероятно от някои среди, които съветват г-жа Нинова и не са калинки, а бих ги нарекъл направо колорадски бръмбари, са свързани с обществените поръчки, които ще се проведат, за милионно закупуване на техника – превозни средства, специализирани машини за добив, които обществени поръчки са много интересни за тези колорадски бръмбари и те ще им донесат съответните комисионни.“

От гори почнаха да разбират, както от футбол, всички в България“, обобщи Костов.

Предишна статияОт днес Испанските изтребители се включват в охраната на въздушното ни пространство
Следваща статияЕП: Стартират наказателна процедура срещу Джамбазки след „нацистки поздрав“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук