Начало БЪЛГАРИЯ От днес Испанските изтребители се включват в охраната на въздушното ни пространство

От днес Испанските изтребители се включват в охраната на въздушното ни пространство

0

От днес започва изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските ВВС.
Очаква се това да продължи до 31 март 2022 г. съгласно решение на Министерския съвет.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса, допълват от МО.

Официалният старт на съвместния Air Policing ще бъде даден от авиационна база „Граф Игнатиево“. Там ще бъдат началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който ще връчи сертификата на испанските военнослужещи.

По време на сертификацията ще бъде представена и авиационната техника, с която ще се изпълняват съвместни задачи по охрана на въздушното пространство. Ще бъде организиран статичен показ на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II.

Предишна статияГърция възнамерява да стане енергиен хъб за Балканите
Следваща статияДоц. Георги Костов: Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни хора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук