Начало НОВИНИ Днес Путин ще проведе маневри с балистични и крилати ракети край Украйна

Днес Путин ще проведе маневри с балистични и крилати ракети край Украйна

0

Руският президент Владимир Путин ще проведе учения с крилати и балистични ракети днес на фона на ескалиращото напрежение между Москва и Запада, който се опасява от руска инвазия след концентрацията на около 150 000 войници близо до границите с Украйна.

„На 19 февруари 2022 г. под ръководството на главнокомандващия на руските въоръжени сили Владимир Путин ще се проведат планирани учения на стратегическите сдържащи сили, в които ще бъдат изстреляни балистични и крилати ракети. Това се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В ученията ще участват подразделения на ВКС на Русия, Южния военен окръг, Ракетните стратегически войски, Черноморския и Северния флот.

Тези учения, планирани по-рано, според отбраната, имат за цел да проверят състоянието на подготовката на военното ръководство, стартовите части, екипажите на ракетоносците, както ипроверка на надеждността на стратегическите ядрени и конвенционални оръжия в руския арсенал.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна на ежедневната си телефонна пресконференция, че тези маневри не трябва да предизвикват безпокойство на Запад, тъй като това е „доста редовна“ тренировка и различни държави са били уведомени по различни канали.

Прессекретарят на Путин потвърди, че руският президент ще бъде на командния пункт по време на ученията и не изключи, че може да присъства и неговият колега Александър Лукашенко, който в момента е на посещение в Русия .

„Путин ще бъде на командния пункт. Тези видове изстрелвания, дори и да са практични, не могат да се извършват без държавния глава. Наясно сте с „черното куфарче“, „червеното копче““, обясни той, без да предлага повече подробности.

Ученията на стратегическите сдържащи сили съвпадат с руско-белоруските учения Allied Resolve-2022, които се провеждат в Беларус от 10 до 20 февруари и напрежението между Москва, Минск и Киев се увеличи още повече поради близостта им до украинската граница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук