Начало НОВИНИ Съединените щати смятат, че Русия е разположила до 190 000 войници близо...

Съединените щати смятат, че Русия е разположила до 190 000 войници близо до Украйна

0

Посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър увери този петък във Виена, че неговото правителство изчислява, че Русия е разположила между 169 000 и 190 000 войници около Украйна , в сравнение със 100 000 на 30 януари.

Това разполагане, описано от представителя на САЩ като „най-значимата военна мобилизация в Европа след Втората световна война”, включва руски войски в Беларус, в Русия и на полуостров Крим, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

Карпентър представи тези оценки по време на среща, свикана по искане на Украйна в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на която Русия реши да не присъства, точно както на подобна среща миналия вторник.

Съгласно Виенския документ, механизъм за намаляване на риска, всяка от 57-те страни членки на ОССЕ може да поиска обяснения за необичайни военни движения близо до границите им.

Механизмът предвижда, че в случай на концентрация от над 9 000 войници, въпросната страна трябва да информира ОССЕ, докато в случай на над 13 000 войници тя трябва дори да покани международни наблюдатели, което Русия не е направила.

От друга страна Карпентър подчерта, че освен сухопътните военни маневри край Украйна, руската армия извърши голяма военноморска маневра в Черно море, Балтийско море и в Арктика.

„Само в Черно море в учението участват над 30 кораба и според нас няколко десантни кораба са прехвърлени от Северния и Балтийския флот към Черно море, за да увеличат силите си там“, предупреди посланикът.

Освен това Карпентър отхвърли предполагаемите опити на Русия да създаде претекст за оправдаване на инвазия в Украйна.

„Имаме информация от множество източници, описващи усилията на Русия да изфабрикува предполагаеми „украински провокации“ и да формира публичен наратив, за да оправдае руска инвазия“, каза посланикът на САЩ.

Карпентър си спомни товатези предполагаеми „ескалации“ от украинска страна не съществуватнито са отразени в ежедневните доклади на специалната мониторингова мисия (SMM) на ОССЕ в Източна Украйна.

Накрая представителят на САЩ предложи на Русия няколко мерки за намаляване на напрежението; сред тях, каненето на наблюдатели в зони с концентрация на войски, включително полети за проверка с хеликоптери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук