Начало НОВИНИ Блинкен обявява, че ще се срещне с Лавров в четвъртък „стига Русия...

Блинкен обявява, че ще се срещне с Лавров в четвъртък „стига Русия да не нахлуе в Украйна“

0

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обяви тази събота, че ще се срещне следващия четвъртък, 24 февруари, с руския си колега, външен министър Сергей Лавров.

„Имаме среща, насрочена за 24-та, следващата седмица, в Европа, но както вече казах в отговорната нота до външния министър Лавров, това ще се случи, стига Русия да не нападне Украйна междувременно.“ Това каза Блинкен в интервю за руската телевизия Дожд ТВ, смятана за чужд агент от Москва.

По отношение на възможностите за споразумение между Съединените щати и Русия, Блинкен увери, че „можем да работим заедно, за да подобрим сигурността на всички“.

„Има мерки за изграждане на доверие. Има начини за намаляване на рисковете. Може да се договори по-голям контрол върху оръжията. Остава въпросът за разположението на оръжията и силите, които винаги реципрочно могат да подобрят сигурността на всички”, аргументира се той.

Присъствието на руски войници на границата с Украйна обаче затруднява диалога. „Ние сме напълно готови да си сътрудничим във всичко това, но да го направим с пистолет, насочен към главата на Украйна – 150 000 руски войници на север, на изток, на юг – е много трудно да се постигне напредък в тази ситуация“, подчерта той.

„Идеята, че съществува заплаха за Русия от Украйна , противоречи на логиката предвид размера на двете страни“, каза Блинкен.

„Това, че Украйна иска да си върне Донбас, което можеше да опита по всяко време през последните осем години, когато около Украйна има 150 000 руски войници, противоречи на логиката“, добави той.

За Блинкен „това, което виждаме (…) е, че има измисляне на провокации, които биха били използвани за оправдаване на руска военна намеса в Донбас и в Украйна като цяло“.

Освен това ръководителят на американската дипломация предупреди: „Ако Путин вярва, че руските сили ще бъдат приети с отворени обятия в Украйна, мисля, че той дълбоко греши“. „Атака срещу Киев би била катастрофална“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук