Начало НОВИНИ Дипломатически усилия за спиране на украинската криза

Дипломатически усилия за спиране на украинската криза

0

Русия и Украйна миналата неделя призоваха за засилване на дипломатическите усилия за предотвратяване на война, но си размениха обвинения за отговорност за ескалацията на военните действия на фронтовата линия, която разделя украинска територия от райони, контролирани от проруските бунтовници.

След като френският президент Еманюел Макрон проведе дълъг телефонен разговор с Владимир Путин, а след това и с украинския Владимир Зеленски, Москва и Киев призоваха за повече диалог.

Западните страни, водени от Съединените щати, обвиняват Русия, че е разположила повече от 150 000 войници на границата с Украйна, за да започне атака, а Вашингтон редовно повтаря, че инвазията може да дойде „по всяко време“.

Френското председателство определи преговорите тази неделя като едни от„последните възможни и необходими усилия за избягване на голям конфликт в Украйна“.

От своя страна Русия реши да удължи военното си присъствие в Беларус след маневрите „Съюзническа решимост 2022“ поради напрежението в Източна Украйна, което се засили през последните дни и остави първите си жертви както сред военните, така и сред цивилните, в зависимост от за страните в конфликта; украинската редовна армия и проруските милиции.

Именно министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин обяви, че Минск и Москва ще удължат проверката на бойните способности на войските на фона на нарастващите заплахи близо до общата им граница.

Хренин уточни, че мярката се дължи на „засилена военна активност в близост до границите на държавата на Съюза и влошаване на ситуацията в Донбас“.

Министърът добави, че оттук нататък военните ще репетират етапите на отбраната на Съюзното състояние, които не са били отразени „подробно“ по време на маневрите „Съюзническа решимост 2022“.

Фокусът на новата проверка, според военния служител, ще остане същият и ще се стреми да гарантира адекватен отговор на „ескалацията“ близо до общите граници.

Хренин добави, че съседите на Русия и Беларус са пълни с модерни оръжия, като ясен намек за военната помощ, която Украйна получи през последните месеци, а броят на „неразбираеми“ военни учения и операции от страната на границата се увеличава.

„Очевидно е, че те са насочени срещу Русия и Беларус“,- твърди той.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че ще реши на срещата с руския си колега Владимир Путин бъдещето на съвместната военна част на следващия ден, по време на преговорите в Москва. Решаващ момент за поставения под въпрос режим.

НАТО твърди, че се подготвя голяма инвазия.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че решението на Русия да удължи военното си присъствие в Беларус след края на военните учения е знак, че Русия „подготвя инвазия в Украйна“.

В интервю за мрежата CBS News Столтенберг реагира на съобщението, че Русия и Беларус са решили да удължат времето за инспекция на силите, които са участвали в техните военни учения след тази неделя, когато е планирано да приключат.

По този начин Столтенберг се присъедини към позицията на Съединените щати, които казаха, че Русия вече е взела решение.

„Президентът на Съединените щати Джо Байдън е готов да се срещне с руския си колега Владимир Путин, ако това предотврати война в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук